Christian Raes (65) bundelt tweede reeks coronagedichten

© JVGK
© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onlangs bracht Kortrijkzaan Christian Raes de gedichtenbundel ‘Le Grand Bizar: Corona Kronijken en ander mooi geschrijf’ uit. Het is zijn tweede poëziebundel na ‘Coronakronkels’ in 2020. “Het zijn ironische en grappige kronieken en kortverhalen over hoe we met het ‘nieuwe normaal’ omgaan.”

Christian Raes (65) volgde Latijn-wetenschappen aan het Sint-Amandscollege Noord en is gepensioneerd adjunct-directeur bij de administratie van het Vlaams Deeltijds Kunstonderwijs, aangesteld in het Kortrijks Conservatorium. Hij is getrouwd met Hilde Neirinck en papa van Bruno. Schrijven en spelen met klank en woord is Christian niet vreemd: hij gaf al verscheidene boeken uit en schrijft columns.

Kronijken

Na ‘Coronakronkels’ komt nu ‘Le Grand Bizar: Corona Kronijken en ander mooi geschrijf’ uit. “Woord is mijn dada, zeker nu we in bizarre tijden leven”, vertelt Christiaan. “Net als tijdens de eerste lockdown inspireerde het mij tot het schrijven van quasi dagelijkse cursiefjes over hoe we deze woelige tijd doorkomen. Het boek bevat niet alleen cursiefjes. Ik zou het eerder kortverhaaltjes noemen, wat badinerend benoemd als ‘kronijken’. Beschouwingen, bespiegelingen waarbij de huidige bizarre covidtijden de ondertoon vormen. Steeds ironiserend, met veel dubbele bodems. Ietwat in de stijl van Carmiggelt en Bomans. Niet dat ik me met deze grootheden wil vergelijken hoor. Ik schrijf soms ook wat moralistisch, maar altijd met een grote knipoog.”

In de subtitel staat ook ‘en ander mooi geschrijf’. “Het boek bevat dan ook nog enkele poëziestukjes, nog altijd mijn oude liefde”, gaat Christiaan verder. “ En een soort periodiek weerbericht, een beetje absurdistisch maar ad rem getransformeerd naar wat we de dagelijks op ons dak kregen. Leuk hoor. Nu, als we over iets steeds ‘ouwehoeren’ is het wel altijd over het weer.”

Voor het publiek

Voor Christian is deze periode een inspiratiebron. “ Die semi-lockdown periode is voor al wie creatief bezig is ondanks alles een kalme periode om schrijvend, schilderend, beeldhouwkundig of fotografisch rustig bezig te zijn. Er is weinig kans om artistiek aan de toog te gaan lullen: jammer genoeg, het één belet ook het andere niet. Uiteraard doen we het allemaal voor ons publiek. Het doet me dan ook ongelooflijk deugd dat je soms een berichtje krijgt zoals ‘met deze column heb ik me goed geamuseerd’ of ‘echt hartelijk gelachen met dit tekstje’. Hiervoor doen we het”, besluit Christian.

Het ingebonden pocketboek telt 166 bladzijden en wordt uitgegeven door Partizaan. Het kost 25 euro, verzendingskosten inbegrepen. Bestellen kan op raes.neirynck@hotmail.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.