https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Christel Van Dyck: “Eregalerij is altijd hoogtepunt van het jaar”

Christel Van Dyck: “Het is steeds fijn om die oudere artiesten samen te zien met de jongere generatie.”© VRT
Christel Van Dyck: “Het is steeds fijn om die oudere artiesten samen te zien met de jongere generatie.”© VRT
Bert Vanden Berghe

Zondag wordt de 20ste editie van ‘De Eregalerij’ gevierd. Zoals elk jaar vindt die plaats in het Kursaal Oostende, alleen is het dit keer zonder publiek, maar wel met heel wat muzikale gasten. Radio 2-presentatrice Christel Van Dyck, die met ‘De Rotonde’ heel vaak in Westende vertoeft, leidt alles mee in goede banen. “Het is elke keer weer sterven voor ik het podium op moet.”

Op zondag 25 april vieren Radio 2 en Sabam for Culture de 20 ste editie van De Eregalerij in de app van Radio 2. De feestelijke editie van 20 jaar Eregalerij die door de coronacrisis eerder al verschoven was naar donderdag 17 maart 2022 blijft behouden. Toch wil Radio 2 de verjaardag niet zomaar laten passeren. Christel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn zondag ceremoniemeesters van dienst in een Kursaal Oostende zonder live publiek. Vanaf 17 uur kan iedereen van thuis uit gratis meegenieten van de online show. Worden alvast verwacht op het podium: Willy Sommers, The Starlings, Jan De Wilde, het Radio 2-Koor, Kommil Foo en Arno.

“Het wordt een bevreemdende ervaring, zo zonder publiek. Ik zal die vibe wel missen”, weet Christel Van Dyck. Zij is sinds 2003 presentatrice van De Eregalerij , en kreeg in 2014 het gezelschap van Jelle Cleymans. “Toen vond De Eregalerij plaats in het Concertgebouw in Brugge”, herinnert Christel zich. “Ik weet nog dat ik de dag ervoor in de zaal stond en zo overdonderd was dat ik een paniekaanval kreeg. Het is nog elk jaar sterven voor ik het podium op moet. Van de trap komen, is altijd een stressmomentje, omdat zoiets niet simpel is om elegant te doen op hoge hakken. Toch is dat altijd weer het hoogtepunt van het jaar. En als de show afgelopen is, smaakt dat glas cava dan dubbel zo hard.” (lacht)

Memorabele momenten

De Eregalerij is al jaren een instituut voor de muzikale artiesten. “Het is belangrijk om dat als Vlaams patrimonium in de verf te zetten, maar het is ook het ideale moment om aandacht te hebben voor de vele mensen achter de schermen, van de componisten tot tekstschrijvers en producers. Er komt een fijne, nostalgische factor bij kijken, maar het is ook fijn om die oudere artiesten samen te zien met de jongere generatie. Zo komt Camille Dhont ook een cover brengen, wat nog maar eens bewijst dat veel van die nummers na al die jaren overeind blijven.”

“Als de show afgelopen is, smaakt dat glas cava dubbel zo hard”

Als presentatrice beleefde Christel al heel wat memorabele momenten. “Teveel om op te noemen, eigenlijk. Er was dat moment dat Lisa Del Bo tot twee keer viel, het afscheid van Nicole & Hugo door Bart Peeters, toen Jan Decleir Will Tura verraste of het optreden van Stromae, die toen nog niet zo bekend was, maar wel indruk maakte. Ook het moment dat de kinderen van Zjef Vanuytsel langskwamen, was heel beklijvend. Ik heb toen vaak gebeld met Zjef en hij twijfelde erg om te komen. Maar hij heeft uiteindelijk de uitzending niet meer gehaald, jammer genoeg.”

Rotonde

Christel is naar eigen zeggen heel opgetogen dat de opnames toch kunnen plaatsvinden in Kursaal Oostende. Zelf vertoeft ze vaak en graag in Oostende. Ze maakt namelijk vaak de oversteek als ze opnames heeft in het voormalige hotel De Rotonde in Westende.

Al meer dan zes seizoenen neemt ze er elke zondagmorgen van eind augustus tot eind mei haar intrek, waar ze bekende gasten uitnodigt voor een uitgebreide babbel. “Dat blijft heel fijn om te doen. Veel gasten zeggen ook vaak meteen ja , zoals recent nog Raf Walschaerts. Ik heb al vele fijne ontmoetingen gehad. Bij Jo De Meyere heeft het jaren geduurd vooraleer ik hem kon overtuigen. Hij was heel nerveus, maar het was zo’n fijn gesprek dat ik achteraf heel wat positieve reacties kreeg. Ik zou heel graag nog Jan Decleir strikken, maar die gaf al aan zo’n zaken niet te doen. Gasten die langskomen, zijn altijd blij dat er tijd wordt genomen voor een uitgebreide babbel, waarbij je al eens dieper kan graven. Veel mensen herkennen zich ook in de verhalen die aan bod komen. Bekende mensen hebben ook struggles , verdriet of dienen af te rekenen met demonen uit het verleden.”

De Rotonde spreekt dankzij de bijhorende podcast ook een nieuwe generatie aan. “Ik wist het zelfs niet dat die podcast het zo goed deed, tot één van mijn zonen daar op wees. Mijn tweede zoon luistert samen met zijn vrienden als hij op vakantie vertrekt. Dat moet me wel plezier, ja.”

Online show ‘20 jaar Eregalerij’, op zondag 25 april vanaf 17.00 uur in de app van Radio 2. Een uurtje eerder blikt Iris Van Hoof terug op de afgelopen 20 jaar. En op VRT.nu kan je alle voorgaande edities herbekijken.


Christel over de zee: “Ik word er altijd rustig van”

Christel komt naar eigen zeggen graag naar onze provincie, en is doorgaans vooral vaak aan zee te vinden. “Op professioneel vlak uiteraard, maar in de zomer kom ik ook elk jaar graag een tweetal weken uitblazen. Ik kom graag naar Oostende, al heb ik daar niet zozeer een uitgesproken favoriete plek om iets te eten of te drinken. Ik hou vooral van wandelen op de dijk, dicht bij de zee. Ik word altijd rustig van de zee. Dat repetitieve, de golven die komen en gaan… En ook de kleuren. Ik heb de zee al meegemaakt in alle seizoenen en in alle facetten. Ze spreekt altijd tot de verbeelding. Enkel als het stormt, word ik wat zenuwachtig. Als de zee wild is, ben ik altijd weer onder de indruk van de kracht van de natuur.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.