Chinaliefhebber Christian Joye uit Lauwe viert Dag van de Chinese taal

“Ik ben al meer dan 20 jaar verliefd op dit land en heb er al exact 534 dagen verbleven”, vertelt Christian Joye. (foto Nicolas Verhaeghe) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Op 20 april was het de Dag van de Chinese taal. Christian Joye (60) uit Lauwe heeft altijd al een voorliefde gehad voor China en de Chinese taal in het bijzonder. Hij reisde tussen 2002 en 2019 geregeld tussen België en China.

“In China worden veel verschillende talen gesproken, maar de officiële taal is Mandarijn, of Putonghua”, legt Christian uit. “Het Kantonees is de oudere taal die nog gesproken wordt door de oudere generaties en ook wel door Chinezen die hier bijvoorbeeld een restaurant runnen. Dat komt omdat velen van hen nooit of zelden in China zijn geweest. Maar in de Chinese scholen leert men Mandarijn”, zegt Christian.

De eerste keer dat Christian China bezocht was in 2002. “Dat was een reis met de Trans Mongolië Express vanuit Moskou, door Siberië, richting Peking. Een onvergetelijke reis toen. Ik kon geen woord Chinees en het jaar erop schreef ik mij in op de China Academie in Brussel”, weet Christian.

Eigen accent

Tot in 2019 heeft Christian China bezocht, telkens gewapend met een nieuwe woordenschat uit deze kleurrijke taal. “Ieder jaar vielen er wel een paar studenten af. Het is absoluut geen gemakkelijke taal om te leren. Men kan tussen het Spaans en het Frans of het Italiaans wel affiniteiten voelen en vinden, maar niet met het Chinees. Tenzij je Koreaans kent”, lacht Christian.

China bestaat uit 22 provincies, elk met hun eigen accent, doch blijft de hoofdtaal Mandarijn. “Als de inwoners zien dat je je best doet om hun taal te spreken dan zullen ze je steeds helpen, door bijvoorbeeld trager te spreken of iets op je notitieboekje te schrijven”, aldus Christian.

Boodschappenlijstje

China heeft hem altijd al geprikkeld en de honger naar meer reizen naar dit land blijft knorren. “Door corona kon ik nu al twee jaar niet meer gaan. Maar in de toekomst zal ik daar zeker nog naartoe reizen. Ik ben al meer dan 20 jaar verliefd op dit land en heb er al exact 534 dagen verbleven”, vertelt Christian. De Chinese taal is aan een stevige opmars bezig.

“Het breidt zich wel uit, ja. Er komen meer en meer scholen. Maar Chinees moet je leren voor het plezier ervan en zeker niet om er iets financieel uit te kunnen slaan. Ik onderhou nog dagelijks deze taal en als ik mijn boodschappenlijstje opstel, is dit in het Chinees. In de supermarkt moffel ik dat wel een beetje weg, hé”, lacht Christian.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier