Charlotte Crul genomineerd voor Grote Prijs Jan Wauters

Charlotte Crul is als vertrouwde nieuwsstem op Radio 2 genomineerd voor de Grote Prijs Jan Wauters. Die prijs bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die ‘excelleert in gebruik van het Nederlands’. Nu woont ze in Wichelen, maar de radiojournaliste spendeerde haar jeugd in de Karel De Stoutelaan. En daar komt ze nog graag terug. “Al is het maar om het dialect te horen.”

Na haar studies bleef Charlotte in Oost-Vlaanderen ‘plakken’. “Maar ik kom hier graag terug.” © Davy Coghe

De achtste uitreiking van de Grote Prijs Jan Wauters vindt plaats op donderdag 10 oktober. Dit jaar kiest de jury iemand die een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen. Een uitdaging die Charlotte Crul al 15 jaar graag aangaat: “Radio 2 heeft een erg breed publiek waarvan zo’n 20 procent misschien iets minder geletterd is. Het nieuws moet zowel voor hen als voor de advocaat of notaris die luistert, helder en duidelijk zijn. Dat betekent niet dat we moeilijke boodschappen schuwen, zeker niet, ik zie het als een uitdaging om het nieuws voor iedereen begrijpbaar te maken.”

Zegswijzen en tangconstructies in radiotaal vermijdt Crul liever, want teksten op de radio verschillen sterk van taal op televisie of in de krant: “Radionieuws is vluchtig. Luisteraars moeten het meteen begrijpen. ‘Leukigheidjes’ passen niet op de radio.”

Brugs conservatorium

Het nieuws moet helder genoeg zijn en daar wil de journaliste de komende jaren voor blijven zorgen: “Of ik er niet al veel van ken? Je bent nooit volleerd. Ik werk in heel flitsende omstandigheden en na het nieuws denk ik soms nog altijd, dat kon misschien beter. Soms heb je het uur nadien nog een herkansing, maar bij heel vluchtig nieuws is dat niet meer mogelijk.”

Op haar 18de ging Crul in Gent Slavische talen studeren. Later kon ze met een beurs in Letland Baltische studies volgen. Haar academische opleiding sloot ze af met een master Journalistiek. Na een doortocht bij Klara, Radio 2 West- en Oost-Vlaanderen startte ze bij de nieuwsdienst van de VRT om nieuws te maken voor Radio 2. Sinds twee jaar heeft die zender elk uur zijn eigen nieuws, los van het regionale nieuws dat telkens op halve uren te horen is. Haar radiostem trainde ze in een jarenlange opleiding aan het Conservatorium in Brugge: “Ik heb lang dictie, toneel en drama gedaan. Aangevuld met wat inspiratie van leerkrachten taal uit het secundair besloot ik iets in de talen te doen. Om bij de VRT met je stem te mogen werken en in de ether te mogen komen, heb je een stemattest nodig. Ik slaagde daar meteen voor. Het voelde een beetje als een overwinning om als West-Vlaming onmiddellijk dat attest te halen”, grapt de mama van twee.

Na haar studies bleef Charlotte in Oost-Vlaanderen ‘plakken’. Ze woont nu met haar gezin in Wichelen, maar komt met plezier terug naar haar geboorteplek: “Ik kom heel graag terug naar Brugge. Ook gewoon iemand ons dialect horen praten vind ik echt leuk.” Zelfs op de redactie in Brussel weergalmt volgens Crul af en toe wat West-Vlaams: “Wij als West-Vlamingen troepen wel eens samen en dan praten we vaak in ons dialect. Het is voor ons een beetje een uitlaatklep om af en toe eens te kunnen lachen of vloeken in ons het West-Vlaams”, lacht de journaliste.

Vereerd

Sinds 2004 is Charlotte werkzaam bij de nationale omroep. Het is voor haar een hele eer om genomineerd te zijn: “Misschien ben ik iets te bescheiden, maar ik voel me vereerd om naast namen als Phara de Aguirre, Frank Deboosere en Lode Roels te staan.” Met de Grote Prijs Jan Wauters wordt de nagedachtenis aan Jan Wauters, sportverslaggever en een van de grootste taalvirtuozen bij de VRT, in leven gehouden. Stemmen voor de publieksprijs kan via www.groteprijsjanwauters.be tot en met 8 oktober. Tijdens Taaldag 11, op donderdag 10 oktober, zal de jury de laureaten van de Grote Prijs en de Publieksprijs bekendmaken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.