Celest Decaestecker geeft kroontje van Miss West-Vlaanderen door: “Nu fulltime model worden”

Celest Decaestecker heeft met volle teugen van haar jaar als Miss West-Vlaanderen genoten. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Zondag wordt de nieuwe Miss West-Vlaanderen verkozen en zwaait Celest Decaestecker na een uniek jaar af. De twintig jaar jonge schone heeft er, ondanks de coronacrisis, met volle teugen van genoten. “Dankzij dit avontuur is mijn leven veranderd”, zegt ze. Momenteel heeft Celest een aanbieding op zak om als model in New York en Istanboel enkele castings af te werken.

Op 15 september 2019 werd Celest Decaestecker tot Miss West-Vlaanderen gekroond en startte ze aan een onvergetelijk jaar. Begin januari werd ze tijdens de finale van Miss België ook nog eens eerste eredame en sindsdien gaat ze als het tweede mooiste meisje van het land door het leven.

“Ik kan soms nog altijd niet geloven wat me overkomen is”, glundert Celest. “Toen ik me aan de verkiezing van Miss West-Vlaanderen wilde wagen, had ik nooit durven dromen om die ook te winnen. Laat staan om tweede te eindigen bij Miss België. Toen dat kroontje op mijn hoofd gezet werd, ging er een meisjesdroom in vervulling. Als kind keek ik met open mond naar de jaarlijks verkiezing op televisie, nu stond ik er plots zelf.”

Het hele parcours heeft Celest veel levenservaring opgeleverd, stelt ze. “Ik ben een ander mens geworden. En mijn Frans is er enorm op vooruit gegaan. Voordien sprak ik die taal echt niet goed, nu heb ik grote vorderingen gemaakt. Daar ben ik wel dankbaar voor. Er zijn ook een pak deuren voor me geopend. Ik mag veel fotoshoots afwerken en voor de coronacrisis flaneerde ik ook regelmatig op de catwalk.”

New York en Istanbul

Als eerste eredame kreeg Celest ook enkele keren de kans om huidig Miss België Celine van Ouytsel te vervangen. Zo kon ik een weekendje op sponsortrip richting Luxemburg meemaken, maar het hele coronaverhaal zette wel een rem op de opdrachten. Spijtig, maar dat heeft natuurlijk niemand in handen. Zonder corona had ik nu al zeker heel wat meer fotoshoots en modeshows afgewerkt. Hopelijk kunnen die draad zo snel mogelijk weer oppikken.”

Miss België en West-Vlaanderen was voor mijn een grote springplank. Anders was ik nog altijd Celest uit Leffinge

Het voorbije jaar heeft toch een en ander in beweging gezet, zegt Celest. “Eind oktober heb ik de kans om een maand lang naar Istanboel en New York City te trekken om er castings te doen een bekend modellenbureau. Het is mijn ambitie om het als fulltime model te maken, het zou fantastisch zijn als ik daarin slaag. Schrijf maar op: Miss West-Vlaanderen en Miss België is voor mij een gigantische springplank geweest. Anders was ik nog altijd Celest uit Leffinge geweest.”

Eigen boetiek?

Zondag wordt de nieuwe Miss West-Vlaanderen verkozen en moet Celest haar kroontje afgeven. “Niet met spijt in het hart, wel met een dankbaar gevoel. En straks ben ik ook niet langer eerste eredame, maar dat is de gang van zaken. De herinneringen en de titel neemt niemand me echter af.”

Celest is zondag ook zelf van de partij. “Om de kandidates te steunen en om (oude) bekenden terug te zien. Ik zal jammer genoeg niet vanop het podium mijn opvolgster kunnen kronen, want dat laten de coronamaatregelen niet toe. De nieuwe Miss West-Vlaanderen zal zelf haar kroontje en lint moeten nemen. Dat blijft toch bizar.”

De toekomst gaat Celest moedig tegemoet. “Indien ik er niet in slaag om een professionele carrière als model uit te bouwen, kan ik altijd terugvallen op mijn diploma als schoonheidsspecialiste. Ik werk nu al op zelfstandige basis in het schoonheidssalon van mijn mama en ben ook parttime model. Ik zie wel wat er op me afkomt, al heb ik ook de ambitie om in 2021 in Leffinge een eigen boetiek te openen. Zelf de collecties uitkiezen en mensen helpen de juiste outfit uit te kiezen, dat lijkt me eveneens fantastisch.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.