Campus Kulak geeft erepenning aan futuroloog Harari

Yuval Noah Harari. (foto TVK) © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Een hoogdag voor de Campus Kulak in Kortrijk. Niemand minder dan historicus, futuroloog, filosoof en bestsellerauteur Yuval Noah Harari sprak er én ontving er dinsdag een erepenning.

Maandagavond stond de ‘intellectuele rockster’ voor 5.000 ‘fans’ in de Lotto Arena en kreeg hij er een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel uitgereikt. Van de KU Leuven ontving hij dus dinsdag in Kortrijk een erepenning. Hij tekende er ook het Gulden Boek van de universiteit.

“Ik ben hier vandaag in Kortrijk en dat doet me denken aan 1302. Had je me tien jaar geleden gezegd dat ik hier een lezing ging geven over 1302 dan zou ik dit kunnen geloven maar had me gezegd dat het over artificiële intelligentie zou gaan, dan had ik u nooit geloofd hebben,” aldus Yuval Harari.

In Aula 7 volgde men via de livestream mee hoe Harari zijn erepenning in ontvangst mocht nemen.
In Aula 7 volgde men via de livestream mee hoe Harari zijn erepenning in ontvangst mocht nemen.© TVK

Wie er bij wou zijn in Kortrijk moest zich reppen. Er waren zo’n 1.000 plaatsen maar die waren al na korte tijd gereserveerd. “Het aantal kon helaas niet uitgebreid worden. We zijn trots dat we met Harari een spreker met wereldfaam naar Kortrijk kunnen brengen. Zijn boeken zijn wereldwijd bestsellers en zijn visie op de evolutie van de mens en de rol van technologie en artificial intelligence inspireert velen” verduidelijkt Petra Huyst, verantwoordelijke Onderzoek en Externe Relaties van de Campus Kulak Kortrijk.

Opdracht van universiteit

De komst van de Israëlische historicus en schrijver past volledig bij de opdracht van de universiteit. “Met KU Leuven en zeker ook met onze campus zoeken we altijd krachtige individuen die een verrijkende blik bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Onze eigen staf en studenten, maar ook de ruimere regio met hen kennis laten maken, zien we ook als deel van onze opdracht. Harari beantwoordt uiteraard volledig aan deze doelstelling”, motiveert Petra Huyst de komst van de filosoof.

Futuroloog Harari bij Xavier Taveirne op de Campus Kulak in Kortrijk.
Futuroloog Harari bij Xavier Taveirne op de Campus Kulak in Kortrijk.© KULAK

Harari wordt ook wel gezien als de nieuwe intellectuele rockster en dat is een titel die hij klaarblijkelijk weet waar te maken. “We stelden zes aula’s ter beschikking voor de lezing. Een deel van het publiek kan de lezing live volgen, naar de andere ruimtes wordt de lezing live gestreamd.” aldus nog Petra Huyst.

Interactief op zijn best

Zo’n ruim publiek – 1.000 mensen – vragen laten stellen, lukt natuurlijk niet. Daartoe installeerde de campus een speciaal Vraag-en-Antwoordsysteem. “Op die manier kunnen de luisteraars na afloop van de lezing via een online systeem vragen stellen aan Yuval Noah Harari,” verduidelijkt Petra Huyst ons nog. Moderator was VRT-journalist Xavier Taveirne

Ook vicerector Piet Desmet kijkt uit naar de komst van Yuval Noah Hararri

“Voor KU Leuven en voor Campus Kulak Kortrijk in het bijzonder luidt de komst van Yuval Harari alvast een heel mooi begin van 2020 in”, reageert vicerector Piet Desmet enthousiast. “Met artificiële intelligentie als topic ligt de focus ook mooi in het verlengde van onze eigen expertise binnen dit domein. Een unieke kans dus voor collega’s die met het thema bezig zijn, maar ook voor anderen om deze invloedrijke denker aan het werk te zien.”

Van Harari verschenen onder meer Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid, Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst en 21 lessen voor de 21ste eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier