https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Cactus, Ostend Beach, Alcatraz en Dranouter hopen op coronaveilige festivalzomer en hebben alternatieve scenario’s klaar

Een sfeerbeeld van het Cactusfestival anno 2019, voor de pandemie.© Archief Davy Coghe
Een sfeerbeeld van het Cactusfestival anno 2019, voor de pandemie.© Archief Davy Coghe
Redactie KW

In tegenstelling tot de organisatoren van Rock Werchter gooien de West-Vlaamse festivals de handdoek nog niet in de ring. Bij Dranouter en Alcatraz liggen er nog verschillende scenario’s op tafel. Ook Cactus Muziekcentrum wacht op een beslissing van minister-president Jan Jambon en laat de deur op een kiertje voor een kleinschaliger Cactusfestival deze zomer in Brugge. Ook Ostend Beach wil er nog mee doorgaan en heeft Martin Solveig alvast als headliner geboekt.

Voorlopig staat het Cactusfestival 2021 nog altijd op de culturele zomerkalender, op datum van 9 tot en met 11 juli in het Minnewaterpark in Brugge.

Het grotere Rock Werchter liet deze week weten dat het festival deze zomer, net als in 2020, geschrapt wordt. In navolging van het Engelse Glastonbury, want in festivalland geldt doorgaans het domino-effect: als één groot festival sneuvelt, volgen snel de anderen, gezien vele internationale artiesten een zomertour maken langs diverse Europese festivals.

Patrick Keersebilck, directeur van Cactusmusic, heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijk uitstel of afstel van het Cactusfestival 2021: “We wachten op nieuws van minister-president Jan Jambon in verband met het te respecteren ‘covid-preventiekader’ voor zomerevenementen. Eens dat er is zullen we een definitieve beslissing nemen.”

Vier opties

Die beslissing kan vier verschillende richtingen uitgaan: een festival op een andere datum, een festival met beperktere schaal/capaciteit, een kleinschaliger door Cactus georganiseerd evenement onder een andere naam of een zomer zonder Cactus Muziekcentrum.

“Het te respecteren ‘covid-preventiekader’, het moment waarop dit bekend gemaakt wordt en de financiële en praktische consequenties die dit meebrengt, zullen cruciaal zijn bij het nemen van een beslissing in welke richting dan ook”, stelt Patrick Keersebilck.

Ostend Beach

Ostend Beach, in hetzelfde weekend van 9 tot 11 juli, is een klein ‘boutique’ festival en kan doorgaan met een capaciteit van 5.000 bezoekers per dag. “We kunnen ons terrein ook groter maken en zijn er van overtuigd dat we kunnen voldoen aan eventuele maatregelen die opgelegd worden om kleine festivals mogelijk te maken deze zomer. We volgen de ontwikkelingen van nabij op en kijken samen met de politiek en virologen uit naar een opening met behulp van sneltesten, negatieve PCR-testen en/of een covid-vaccinatie paspoort. We zijn immers verheugd dat de overheid constructief meewerkt aan deze oplossingen”, klinkt het bij de organisatoren.

Maar ook zij wachten nog af. “We verwachten een antwoord eind april, begin mei. Voor ons festival is deze timing nog net op tijd om de productie op te starten. Indien echter wordt beslist dat er geen kleine festivals kunnen plaatsvinden in het begin van de zomer, hebben we al een alternatief uitgewerkt om zowel in het begin van de zomer als op het einde van de zomer samen te kunnen zijn.”

Dranouter

Bij festival Dranouter liggen de kaarten anders. “Wij blijven de intentie hebben om iets te organiseren in het weekend van 6 tot en met 8 augustus. Er zal muziek klinken in Dranouter, hopelijk voor zo veel mogelijk mensen, zodat ons evenement nog rendabel blijft.”

“Het is nog echter wachten op de beslissing van de regering welke vorm een festival kan aannemen en onder welke maatregelen we iets kunnen organiseren. Bij ons liggen alvast verschillende pistes open maar pas als we een signaal krijgen van de regering zullen we hier de knoop doorhakken en één piste concreet uitwerken”, zegt organisator Bavo Vanden Broeck van Festival Dranouter.

Alcatraz

Ook het metalfestival Alcatraz in Kortrijk, traditioneel halfweg augustus, werkt aan verschillende scenario’s. “We zijn natuurlijk niet blind voor de huidige situatie maar we willen eerst afwachten wat de restricties precies zullen zijn voor de festivals. Op basis daarvan zullen we een beslissing nemen. De beslissing van Rock Werchter is te begrijpen maar wij zijn minder afhankelijk van internationale namen. We houden alvast een plan B en C in ons achterhoofd”, aldus organisator Bernard De Riemacker.

(SVK/MVM/JE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten