Burlesque komt terug naar Brugge: Bonjour Burlesque en Yjonis organiseren 10 jaar na start reünieshow

Champagne! Tien jaar na de start organiseren Lien Dereere en Joni Vandenbroucke een ‘Tease and Please’-reünieshow. “Tien jaar geleden waren we vooral bezig met het artistieke, nu organiseren we met een heel duidelijke boodschap.” © Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Tien jaar nadat ze Brugge, en bij uitbreiding heel West-Vlaanderen, kennis lieten maken met burlesque, organiseren Lien Dereere (40) en Joni Vandenbroucke (41) een heuse reünieshow: Tease and Please: the Reunion. “Er is nu veel meer ruimte voor eigen identiteit en meer vrijheid in genderexpressie”, klinkt het bij de twee dames.

Een burlesqueshow in Brugge: tien jaar geleden was het ‘the talk of the town’. In het wat conservatievere Brugge een prikkelende show met hier en daar een streepje bloot, dat waren we in Brugge die Scone niet gewoon. “Er werden echt grote ogen getrokken en de vraag werd gesteld: wat gaan die meisjes doen?”, vertellen Lien Dereere (40) en Joni Vandenbroucke (41). “We hebben heel veel uitleg moeten geven”, geeft Joni toe.

“De een verwachtte een blotetettenparade, de ander een stijlvolle show uit de jaren 20. En het is net tussenbeide. Ik was toen bezig met het maken van lingerie en nippies (tepelmatjes, red.) en Lien had zich volledig verdiept in burlesqueshows. We zochten een manier om dat ondeugende van onze interesses naar buiten te brengen, zonder dat het vulgair zou worden.”

Foto vanop toilet

Het concept van de ‘Tease and Please’-shows van Bonjour Burleque en Yjonis sloeg meteen aan. Er kwamen vier heel snel uitverkochte edities: de eersteling in de Mayflower in 2012, daarna twee shows in de B-In in 2013, en het uiteindelijke slot in de Stadsschouwburg in 2014. Na twee jaar verdween de organisatie door privé- en werkredenen uit beeld. Tot nu, want de dames plannen op zaterdag 26 november in de theaterzaal van De Biekorf een reünie: ‘Tease and Please: the reunion’.

“Op mijn toilet hangen de ingekaderde affiches van de eerste shows”, vertelt Lien Dereere. “Vanop het toilet had ik een foto daarvan naar Joni gestuurd, met de boodschap: hoe fantastisch was dat eigenlijk? Vanaf dat moment rijpte bij ons twee spontaan het idee om na exact tien jaar een eenmalige reünie te organiseren. Met voor een groot stuk dezelfde artiesten en hopelijk ook hetzelfde publiek. Wie nog twijfelt: met deze energieprijzen ben je zeker van een heel warme avond, letterlijk en figuurlijk.” (lacht)

Eigen identiteit

Tussen de pioniersjaren en nu is er veel veranderd, stippen de twee organisatrices aan. “In het eerste jaar in de Mayflower was dat schip bijna gezonken door de 150 mensen die we erin gepropt hadden, terwijl we de laatste keer de Stadschouwburg uitverkocht hadden. Bij elke act van een artiest moesten we nog klooien met cd’tjes, terwijl nu alles vastligt in een professionele playlist. De artiesten moesten zich in het eerste jaar nog in het restaurant van de zaak omkleden, terwijl ze in de jongste show allemaal een eigen loge in de Stadsschouwburg hadden…”

Toen waren we bezig met het artistieke, nu organiseren we met een duidelijke boodschap

“Maar naast de professionalisering van de shows is gewoon ook de mentaliteit in de maatschappij veranderd. Er is nu veel meer ruimte voor eigen identiteit en meer vrijheid in genderexpressie. Bij de eerste shows waren er mensen die de zaal verlieten omdat er een mannelijke performer, Dave The Bear, op het podium kwam… Dat oncomfortabel gevoel is nu, gelukkig, echt wel verleden tijd.”

Boodschap

“Met onze organisatie willen we meer zijn dan enkel een show. Tien jaar geleden waren we vooral bezig met het artistieke, nu organiseren we met een heel duidelijke boodschap: mensen moeten kunnen zijn wie ze willen zijn en zo ook op een podium kunnen staan. Ongeacht hun kleur, leeftijd, sekse, gender en wars van het klassieke schoonheidsideaal. Want wees eerlijk, wat is er meer sexy dan een stralende persoon die zelfzeker, met misschien te grote, te kleine, scheve, hangende of wat voor soort borsten ook, op het podium durft te staan?”

‘Tease and Please: the Reunion’ vindt plaats op zaterdag 26 november in de theaterzaal van De Biekorf. Wie nog voor 20 september plaatsen bestelt, betaalt 25 euro per ticket. Daarna kosten de kaarten 28 euro per stuk. Bestellen kan via www.yjonis.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.