Bulgaarse Oostendenaar in ‘Boer Zkt. Vrouw – De wereld rond’: “Ik spreek nog Oostends”

Aan het VTM-programma ‘Boer Zkt. Vrouw – De Wereld Rond’ neemt dit jaar een boer uit Oostende deel. Of toch met Oostendse roots. Akkerbouwer Victor Rombaut (25) werd geboren in de badstad, maar was vier, toen hij met zijn ouders naar Bulgarije verhuisde. Twee tot drie keer per jaar komt hij nog terug. “Ik spreek nog Oostends. Toch als ik genoeg pintjes gedronken heb”, lacht Victor.

“Boer Zkt. Vrouw had ik nog nooit gezien”, bekent Victor, hier naast An Lemmens. © VTM

In dit seizoen van Boer Zkt. Vrouw – De Wereld Rond komen enkel boeren aan bod die uit Vlaanderen afkomstig zijn, maar in het buitenland aan landbouw doen. Zoals Victor Rombaut, een jongeman die in Bulgarije een akkerbouwbedrijf leidt met 55 mensen. Hij werd geboren in Oostende, maar verhuisde toen hij vier was met zijn ouders naar Bulgarije. “Ik ben in Oostende geboren, maar woonde in mijn eerste levensjaren in Brussel. Elke zomer kwamen we naar de kust”, vertelt Victor. “Mijn ouders verhuisden naar Bulgarije, omdat mijn vader er werk kreeg bij Union Minière, het huidige Umicore. Vandaag heeft hij een eigen fabriek in meststoffen. Ik kom dus niet uit de landbouw. Zes jaar geleden begon ik een akkerbouwbedrijf, waar we heel wat verschillende gewassen kweken: tarwe, koolzaad, zonnebloemen, koriander…”

Iets nieuws proberen

“Ik had een paar vriendinnen, maar die relaties zijn afgesprongen. Het leven op een boerderij op drie uur rijden van hoofdstad Sofia is niet zo makkelijk. Voor een meisje van de stad is er in the middle of nowhere niet veel te beleven”, vertelt Victor.

“Ik doe mee aan het programma om eens iets nieuws te proberen. Het is een ontdekking. Hoe het zal aflopen, kan ik natuurlijk nog niet zeggen. Als dit leidt tot een relatie, is dat heel goed. Lukt het niet, dan zoek ik iemand anders”, blijft hij er nuchter bij.

“Ik kijk zowel naar de Belgische als naar de Bulgaarse televisie, maar veel tv kijken doe ik niet. ‘Boer Zkt. Vrouw’ had ik nog nooit gezien. Maar de Belgische ambassade belde mij met de vraag of ik wou meedoen. Toen de programmamakers mij belden, viel me ook op dat jullie in België niet veel weten over Bulgarije, nochtans een land van de Europese Unie. Het is meteen een van de redenen voor mij om deel te nemen: om de Belgische kijkers iets mee te geven over mijn land.”

“Thuis spreek ik een mengeling van talen: Frans, Engels, Bulgaars, Vlaams… Alles door elkaar”, aldus Victor. “Oostends spreek ik nog met mijn familie, maar ik woon niet meer thuis. Soms woon ik op de boerderij, soms op mijn appartement in Sofia. In het programma probeer ik zo natuurlijk mogelijk te zijn. Er is een goede sfeer onder de deelnemende boeren. Echt tof. We hebben al goed gelachen. Mijn Belgische vrienden volgen het programma en vinden het echt wel grappig. Ze hopen dat het me een goede relatie oplevert.”

Lange winters

“Ik kom nog twee tot drie keer per jaar in België, nu door ‘Boer Zkt. Vrouw’ wat meer. Dan heb ik heel veel contact met neven en nichten, tantes, grootvader… Terugkeren? Niet aan de orde. Er is niets in mijn hart of in mijn hoofd dat daar al aan heeft gedacht. Bulgarije geeft me alles wat ik nodig heb. Het land heeft zoveel poten-tieel. Mijn leven speelt zich ook niet alleen op de boerderij af. Het zijn lange winters in Bulgarije en dan heb ik veel tijd om te reizen.”

Boer Zkt. Vrouw, elke maandag om 20.35 uur op VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.