Brugse veilinghuizen beleven hun vuurdoop met eerste online veilingen in deze coronatijd

Een bizar beeld: veilinghuis Van de Wiele tijdens de eerste online veiling. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

In deze coronatijd doen de Brugse veilinghuizen nieuwe ervaringen op: online veilingen. Van de Wiele heeft net een geslaagde eerste test achter de rug, met onder meer de verkoop van een middeleeuws getijdenboek en een schilderij van de Brugse kunstenaar Jan Garemyn, elk voor 32.000 euro. Carlo Bonte beleeft eind deze maand zijn vuurdoop, met de veiling van enkele exclusieve Chinese vazen. Voor de neus van zijn Jabeekse collega Paul De Grande wist hij in het televisieprogramma ‘Stukken van Mensen’ op VIER een 17de eeuwse sculptuur van zandsteen te bemachtigen.

Het Brugse veilinghuis Van de Wiele riep de uitgestelde voorjaarsveiling niet zoals anders voor een volle zaal kopers, maar achter gesloten deuren. “Omwille van de coronamaatregelen konden de mensen van thuis uit online of telefonisch meebieden. Uiteraard waren er ook veel schriftelijke biedingen op voorhand doorgegeven”, vertelt Anette Van de Wiele. In de zaal werden enkel de gerechtsdeurwaarder en een team jonge telefonisten toegelaten om de klanten op te bellen, waarbij de social distancing maatregelen nauwlettend werden opgevolgd. De liefhebbers lieten zich duidelijk niet ontmoedigen door deze uitzonderlijke manier van bieden, want deze boeken- en kunstveiling bracht in totaal maar liefst ? 655.306 op, bijna de helft meer dan oorspronkelijke schatting!

Ensor

Online hadden zich klanten geregistreerd uit binnen- en buitenland, natuurlijk uit de buurlanden maar ook uit de Verenigde Staten, Hong-Kong, Australië, Mexico en Rusland. In gewone veilingen werd ook al online geboden, maar nu werd ongeveer de helft online verkocht. Enkele hoogtepunten van de veiling: een lot van zeven originele foto’s door Anthony van de beroemde kunstenaar Ensor brachten 6.250 euro op.

De “Sterzingers” van Jan Garemyn (1712-1799), een olie op doek van een Brugse kunstenaar, die destijds directeur was van de Brugse kunstacademie, werd voor 32.500 euro verkocht. Het doek was aanvankelijk op amper 3.000 euro geschat. Een getijdenboek op perkament uit omstreeks 1500, prachtig verlucht met meer dan 100 kleine miniaturen, bracht het dubbele op van de geschatte prijs, ook 32.500 euro….

Stukken van Mensen

De Brugse veilingmeester Carlo Bonte:
De Brugse veilingmeester Carlo Bonte: “Online veilen is iets nieuws voor mij. Maar wees gerust, ik zal via Facebook in vele huiskamers voor ambiance zorgen.” (foto gf)

In het vijfde seizoen van ‘Stukken van Mensen’ op televisiezender VIER won de Brugse veilingmeester en verzamelaar Carlo Bonte een “battle” waar hij een prachtig 17e-eeuwse sculptuur in zandsteen voor de neus van Paul De Grande naar zijn veilinghuis wist te halen. Het laatste weekend van mei kan iedereen de veiling volgen via Facebook live en zien aan welke prijs het beeld, lot 702 geschat tussen de 3000 en 5000 euro, zal verkocht worden.

“Op 28 mei worden er enkele exclusieve Chinese vazen geveild die gegarandeerd voor spektakel zullen zorgen”, zegt Carlo Bonte. “Wereldwijde belangstelling zal ongetwijfeld voor een boeiende biedingenslag zorgen. Een dag later veil ik een mooie collectie design, waarnaar de generatie van de millennials erg uitkijkt. Veilingen zijn nog nooit zo hip geweest. Door de toenemende aandacht naar duurzame producten en de circulaire economie vindt een nieuwe generatie de weg naar ons veilinghuis.”

Ambiance

“In tijden waar hoogwaardige design, vintage en antiek soms geveild wordt voor prijzen die niet veel hoger zijn dan prijzen bij sommige meubelgiganten maar met een hogere doorverkoopwaarde zijn veilingen een interessant en milieuvriendelijk alternatief”, beweert Carlo Bonte. Het Brugse veilinghuis zal eind mei 1.300 loten veilen via aankooporder, telefoon of online.

“Iedereen kan via Facebook live volgen op smartphone of computer, een primeur voor ons veilinghuis. In normale tijden zijn er naast de deurwaarder en veilingmeester zo een vijftiental mensen aan de telefoon en zitten er 100 mensen in de zaal, maar nu zal het gebeuren achter gesloten deuren en kan iedereen live volgen vanuit de huiskamer. Veilen via Facebook live is totaal nieuw voor mij, maar samen met mijn team zal deze veiling in eenieders’ huiskamer voor ambiance zorgen”, aldus Carlo Bonte. Registreren voor deze veiling kan nog tot en met dinsdag 26 mei, zowel telefonisch als op diverse online-platformen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.