Brugse kunstenaar Wietse Hindryckx hoopt op definitieve doorbraak in 2017

Redactie KW

De laatste jaren drukte hij al in verschillende steden in binnen- en buitenland zijn stempel. Dit jaar volgen enkele projecten in eigen stad. Zijn ambitie is alvast duidelijk. “Herkenbaarheid is voor een kunstenaar alles. Mensen moeten meteen weten: dat is een werk van Wietse.”

Als er binnenkort een grote ‘mural’ (een kunstwerk op een muur, red.) verschijnt in de Brugse binnenstad, is de kans groot dat deze van de hand komt van Wietse Hindryckx. De 24-jarige Bruggeling timmert al verscheidene jaren aan zijn eigenzinnige weg als kunstenaar en hoopt in 2017 op een definitieve doorbraak. Vorig jaar verbaasde de kunstenaar al in verschillende Vlaamse steden met zijn werk. Zo slaagde Wietse erin om in Roeselare een gigantische oosters getinte leeuw te schilderen van 20 meter lang en 9 meter hoog. “Die heeft wel heel veel bekijks. Het is tot hiertoe het werk waar ik het meest trots op ben”, vertelt Hindryckx. Dit jaar hoopt hij in eigen regio meer zijn kans te mogen gaan.

“Samen met de preventiedienst Brugge ben ik in gesprek om binnen afzienbare tijd verschillende projecten te realiseren. Al is het zeker niet mijn bedoeling me enkel te focussen op Brugge. Zo krijg ik binnenkort de kans om in de haven van Antwerpen mijn ding te doen. Ook tegen het buitenland zeg ik zeker niet nee”, lacht Wietse, die al werken maakte in verschillende Oosterse steden.

Herkenbaarheid

In 2016 kreeg de Bruggeling diverse kansen die hij met twee handen greep. In de toekomst hoopt Wietse volledig van zijn kunst te kunnen leven. “Herkenbaarheid zal daarbij een hele grote rol spelen”, vertelt hij. “Het is de bedoeling dat mensen specifiek kiezen voor mijn eigen stijl. Enkel zo kan ik echt naam maken en doorbreken. Welke stijl ik hanteer? Noem het gerust Wietse-stijl. Een genre wil ik er niet op kleven. Op die manier beleef je er als kunstenaar ook het meeste plezier aan. Mensen moeten meteen weten: dat is een werk van Wietse!”

De voorbije week was de Bruggeling druk in de weer om een vergaderzaal van de Universitaire Stichting in Brussel, waar zelfs ons koningspaar de weg kent, onder handen te nemen. Het resultaat is verbluffend. Een muur van in totaal 40 meter lang is omgetoverd in een uniek en karakteristiek kunstwerk. “Ze hadden we gevraagd om actuele kunst te integreren in een klassiek gebouw. Al zeg ik het zelf: de opdracht is meer dan geslaagd”, glimlacht Wietse.

BOB-award

Als kers op de taart is Wietse dit jaar genomineerd voor de BOB-award (Best of Brugge, red.) in de categorie Urban Creative. “Een hele eer. Het zou fantastisch zijn als ik de prijs mee naar huis zou kunnen nemen”, verklaart Wietse. Wie de kunstenaar wil steunen kan tot 22 januari een stem uitbrengen via http://www.villabota.be/bob Wie meer wil weten over het werk van Wietse kan terecht op zijn Facebookpagina ‘Wietse’, op Instagram via @wietseart of op zijn website www.wietseart.com

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.