Brugse Kristel Mestdagh debuteert met roman ‘Parels voor de zwijnen’

Kristel Mestdagh: “Dit is geen autobiografie, al zullen velen mij herkennen in Mona.” (foto fg)
Stefan Vankerkhoven

In haar debuut Parels voor de zwijnen biedt de Brugse schrijfster Kristel Mestdagh een voyeuristische inkijk in de wereld van haar alter ego Mona Middelheim een vrouw die vele vrouwen is. Een roman met erotische scènes die harten en schoten beroeren.

De Brugse Kristel Mestdagh (44) noemt haar roman graag haar zesde kind. Deze alleenstaande moeder, die als orthopedagoge bij Covias volwassenen met een psychische problematiek ambulant begeleidt, heeft immers vijf kinderen: Yumi (20), Koen (18), Merlijn (17), Puck (14) en Minne (10). Ietwat oudere nachtbrakers kennen haar ongetwijfeld uit haar vorig leven: Kristel baatte tien jaar lang Joey’s Café in het Zilverpand uit, samen met haar ex-echtgenoot Johan Stevie Stevens.

Voyeuristisch

Vanwaar die drang om in eigen beheer een eerste roman uit te brengen, met als opmerkelijke titel Parels voor de zwijnen? “Ik schrijf al heel mijn leven. Als kind kraste ik vele dagboeken vol, tijdens mijn opleiding als orthopedagoge mocht ik veel neerpennen en ik heb veel liefdesbrieven geschreven. Na de zoveelste relatiebreuk dacht ik bij mezelf: nu is het genoeg geweest, voortaan schrijf ik alleen voor mezelf. Ik gooi geen parels meer voor de zwijnen! De titel was er dus al, nog vooraleer ik de eerste pagina van mijn roman aanvatte”, vertelt Kristel.

“Het boek biedt een voyeuristische inkijk in de wereld van Mona Middelheim. Dat is mijn alter ego, mensen die mij goed kennen zullen mij herkennen in haar flamboyante karakter en kledingstijl. Maar het is absoluut geen autobiografie! Ik heb Mona mooier gemaakt dan ik ben. Mona heeft een oerkracht in zich, waardoor ze in staat is vele tegenslagen, afscheid en verdriet met humor te relativeren. Doorheen de hoofdstukken krijgt de lezer een beeld van wie Mona is. De liefdesperikelen van Mona vormen een rode draad in het verhaal, er zitten enkele subtiele erotische scènes in die harten en schoten zullen beroeren”, klinkt het.

Kritische kijk

“Tegelijkertijd biedt mijn roman een lichte kritische kijk op de samenleving. Mona heeft lak aan vakjesdenken en aan het taboe dat rust op mensen met een psychische problematiek. Er zit ook een feministische touch in, als het hoofdpersonage zich vragen stelt over onze onrechtvaardige taal die vrouwen oneer aandoet. Waarom spreken we over herenhuizen en niet over dameshuizen? En denk eens goed na over het werkwoord vermannen: is het minderwaardig om te vervrouwen?”

“Een roman schrijven was dubbel voor mij. Enerzijds was het hard zwoegen, zinnen schrappen en herbeginnen. Een leeg blad boezemde mij angst in. Anderzijds vertoefde ik in een heerlijke bubbel: ik raakte in een creatieve stroom, waarbij de woorden mijn hoofd in en uit fladderden. Ik tikte een zin in en wist niet van waar die kwam. Het was iets spiritueels, bijna therapeutisch zelfs. De ene zal het eindresultaat prijzen, de andere zal het niet lusten. Dat is allemaal oké, ik ben in het reine met mezelf”, besluit Kristel Mestdagh.

Parels voor de zwijnen van Kristel Mestdagh telt 251 pagina’s en kost 18,95 euro. Voorlopig is haar roman enkel te koop in De Raaklijn, bij Tom’s Diner (de zaak van haar tweelingbroer) en via kristelmestdagh@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier