Brugse en Oostendse leerkrachten in ‘De leraarskamer’

Redactie KW

De legendarische leraar Frans Jo Berten (69) de nu 85-jarige Hubert Caestaecker, eredirecteur van het KW IBIS, zijn vanaf dinsdag 3 september te zien in ‘De Leraarskamer’ op Canvas.

“Hoe ze mij als getuige wilden, weet ik nog altijd niet, maar ik vermoed sterk dat huidig directeur Philip Declercq er voor iets tussen zit”, gist Hubert Caestaecker. “Ik denk dat ik zowat een buitenbeentje ben in die reeks. Want ik heb zelf nooit voor de klas gestaan. Ik heb ook geen pedagogisch diploma! Meer nog: in de 30 jaar dat ik directeur was, hadden we zelfs geen lerarenkamer op de school. Als er iets te bespreken viel dan kwamen de leerkrachten of opvoeders gewoon naar mijn bureau. Of ik liep zelf even een klaslokaal binnen of er werd wat bedisseld in de gang. Ze zijn me hier twee keer uitgebreid komen interviewen. Heel de living moest verduisterd worden en zowat de helft van de meubelen aan de kant geschoven. En waar ik wat moeite mee had was dat interviewer er voortdurend op aandrong dat ik dialect zou praten. Daar had ik wat moeite mee.”

“Lesgeven was voor mij spelen met taal”, aldus Berten. “Uit mijn eigen jeugd wist ik dat woorden je het best bijblijven, als er iets bijzonders mee was gebeurd. Ezelsbruggetjes, mnemotechnische middeltjes, zijn uitgelezen voor taalonderricht. Niemand verliet het college zonder Le Pont Mirabeau van Apolinnaire te kunnen opdreunen. Zo hadden we een meisje dat ballet deed, een ander speelde gitaar, nog een ander bracht een taart mee.Ik dwong hen tot creativiteit. Hadden ze elders slecht gescoord, dan hevelde ik punten over als pluim voor hun originaliteit. Ik had daarom altijd problemen met wiskundeleraars, omdat die mijn manier van werken niet begrepen. Bij mij is a + b niet gelijk aan c, integendeel.”

Jo Berten, Hubert Caestaecker en Jacques Dewaele zijn drie van de vijftien leraars uit het middelbaar onderwijs die honderduit vertellen in ‘De Leraarskamer’, vanaf dinsdag 3 september op Canvas.

(ADG/ML)

Meer over dit onderwerp in Krant van West-Vlaanderen edities Brugsch Handelsblad en De Zeewacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.