Brugse abdij voor het eerst in 400 jaar open voor het brede publiek

Projectleider Kristof Lataire, schepen Nico Blontrock, Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen en burgemeester Dirk De fauw: “Iedereen mag mee helpen nadenken over de bestemming van de oude abdij.” © SR
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

Vandaag kan je voor het eerst in 400 jaar de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat in Brugge bezoeken. Het slotklooster werd jaren geleden verlaten door de Zusters en kwam toen in handen van de Brugge Foundation die het erfgoed koste wat kost wilde sparen en uit handen houden van de immosector. Ze zochten de nodige fondsen bij elkaar om het gebouw en de grote tuin te kunnen behouden. Toerisme Vlaanderen heeft nu gekozen voor een pilootproject rond de noemer ‘De Tuin van heden’.

Met het project willen ze de bezoekers betrekken over de toekomst van de site. Die kunnen hun ideeën formuleren over de toeristische herbestemming van deze erfgoedparel. Tot 12 september blijven de poorten open waarbij de Bruggelingen, lokale ondernemers en partners kunnen meedenken.

De bezoekers maken een inspirerende ontdekkingstocht doorheen de abdij waarbij ze meer te weten komen over de geschiedenis. Ze komen langs bijzondere plekken en in de besloten moestuin. Na afloop van hun bezoek kunnen ze een vragenlijst invullen over hun toekomstbeeld.

Nieuwe invulling erfgoed

De Brugse burgemeester Dirk De fauw is trots met het pilootproject maar is ook bekommerd over de vele erfgoedparels in de stad die na het vertrek van religieuzen een nieuwe toekomst moeten krijgen en waarvoor een goeie invulling nodig is.

Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir onderstreept de ambitie van Vlaanderen om heel wat Vlaamse erfgoedsites opnieuw aan het publiek te geven. Ook zij hoopt dat er heel wat ideeën komen voor een goeie invulling van dit erfgoed in de Brugse binnenstad.

De Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat zal nu tot 12 september van woensdag tot en met zondag telkens open zijn van 13 tot 18 uur. Inschrijven vooraf is niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier