Brugs kunstencentrum organiseert in oktober tweede editie van AMOK

© gf
Redactie KW

Van vrijdag 2 tot en met zondag 11 oktober zal je in Brugge onder meer in de Walburgakerk, Hof Bladelin, de Blindekenskapel en de Sint-Godelieveabdij kunnen genieten van muziek, performances, film en het zogenaamde verdiepende gesprek. Kunstencentrum KAAP organiseert er dan immers de tweede editie van AMOK.

“Als uitgangspunten opteren we voor zowel verbeelding, verbinding en verklanking als nieuwe invullingen van het religieus patrimonium”, zegt Rolf Quaghebeur, artistiek directeur van het organiserende kunstencentrum KAAP. Ambitieus, maar ergens ook logisch, want liefst een kwart van de gebouwen in Die Scone heeft een religieuze achtergrond of bestemming.

In november 2019 organiseerde KAAP de eerste editie van AMOK. Voor de tweede editie koestert het kunstencentrum de ambities om zelf zichtbaar te zijn en Brugge op een andere manier zichtbaar te maken voor zowel bewoners als bezoekers. “We doen dit niet door grote massa-evenementen te organiseren of te streven naar spektakel, maar door bijzondere kunst te brengen op al even bijzondere locaties“, stelt Rolf Quaghebeur, artistiek directeur van KAAP.

Van die locaties maakt ook kerkelijk erfgoed deel uit, maar het religieuze en transcendente thema strekt verder dan deze gebouwen, klink het. “Meer nog dan de vorige editie zetten we in op eigen creaties en nieuwe producties. Wij geven de opdracht aan artiesten en kunstenaars om iets te doen met dat prachtige erfgoed van Brugge. We halen artiesten uit hun comfortzone van een opstelling binnen de klassieke theater- of concertzaal. Een kerk of kapel geeft een totaal andere dynamiek, sfeer en dimensie aan een performance. We willen echt aantonen dat die locaties integraal deel kunnen uitmaken van een levende stad en dat ze multifunctioneler zijn dan een erfgoedobject of wat liturgische en sacrale gebruiken voorschrijven”, aldus Quaghebeur..

Covid-19

Naast religieus patrimonium vormen rituelen de rode draad tijdens het komende AMOK-festival. “De krachtigste rituelen maken gewoon deel uit van het alledaagse leven en dienen om betekenis te geven, te verbeelden, te verbinden en een gemeenschap leefbaar te maken”, onderstreept Quaghebeur.

In tijden waarin het aantal coronabesmettingen opnieuw opveert, durft men ook bij KAAP geen boude uitspraken te doen over de impact van het nieuwe coronavirus op evenementen dit najaar. “Voor AMOK proberen we scenario’s uit te denken die coronaresistent zijn. Door uitdrukkelijk niet in te zetten op kwantiteit, maar wel op ontdekking en kwaliteit – niet dat het één het ander uitsluit – is al een flink deel van die weg afgelegd. We blijven weliswaar alles op de voet volgen zodat we onze capaciteit op de locaties kunnen verhogen of verlagen, al naargelang de maatregelen”, aldus Quaghebeur.

Dijf Sanders

Op vrijdag 2 oktober opent het festival met de zogenaamde AMOKATHON. Een avond met gratis optredens in het hart van de Brugse Stadsrepubliek. Tijdens deze concertmarathon presenteert AMOK vooral jonge, Belgische bands en artiesten zoals het swingende Azmari en het instrumentaal trio PAARD.. Gevestigde namen als uitgeweken Bruggeling Dijf Sanders, die aan een trip door Nepal het fel bejubelde album ‘Puja’ overhield, en diens buddy Mattias De Craene ronden de openingsavond af.

Het is meteen het startschot van een programma dat meer dan een week duurt.

(SVV)

Voor een overzicht van de programmering verwijzen we naar de website www.amokbrugge.be. De ticketverkoop gaat op maandag 17 augustus van start.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier