Brugs kunstcollectief B.E.E.N. van start met opvallende guerrilla teaserexpositie

Vlnr Vincent Spruytte, Daniël Dehulster, Sammy Roelant, Nancy en Nicole Cauwels, Sylvie Crutelle en Tania Verhelst.©Davy Coghe Davy Coghe
Vlnr Vincent Spruytte, Daniël Dehulster, Sammy Roelant, Nancy en Nicole Cauwels, Sylvie Crutelle en Tania Verhelst.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Met een onaangekondigde gelegenheidstentoonstelling hebben vier cultureel geïnteresseerden – samen B.E.E.N. – zich in Die Scone maandagmiddag aan het publiek gepresenteerd. Ze deden dit met een voorsmaakje van de tentoonstelling ‘Bruges Artists on Display’, die er in maart aan zou moeten komen. Aan een buitenmuur van de Speelmanskapel, die de thuisbasis wordt van B.E.E.N., is nu werk te zien van enkele Brugse beeldende kunstenaars.

B.E.E.N. staat voor Brugse Enclave voor Esthetische Nijverheid. Het is de naam van een nieuw plaatselijk kunstcollectief. In de vzw zitten Daniël Dehulster, Hans Dijckmans, Sammy Roelant en Vincent Spruytte.

Speelmanskapel

“Nadat het Centrum voor het Vrije Denken zijn intrek nam in De Brug, gelegen in het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein, kwamen zowel de Speelmanskapel als het aanpalend gebouwtje leeg te staan”, vertelt Sammy Roelant. “Wij zagen onze kans schoon om hierop in te spelen en deze panden een kunstzinnige herbestemming te geven. Er blijft in Brugge immers een nijpend tekort aan ruimte voor actuele beeldende kunst .”

In de toekomst wil B.E.E.N. in de Speelmanskapel, die op de hoek ligt van de Speelmansrei en de Beenhouwersstraat, tentoonstellingen presenteren. Het collectief beschikt ondertussen over een werkingsbudget van vijfduizend euro , gekregen van de Nationale Loterij en het relancefonds van de stad Brugge. “Dit bedrag gaan we mede investeren in het transformeren van de kapel tot een mooie plek om exposities in te presenteren”, schetst Roelant.

Kunstinstallatie

Als er een versoepeling van de coronamaatregelen aan zou komen, staat de eerste expositie van B.E.E.N. gepland voor maart volgend jaar. Die zal ‘Bruges Artistst on Display’ heten. Op maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 december is er van 17 uur tot 22 uur al een teaser van deze tentoonstelling te zien. B.E.E.N. stelde de Brugse kunstenares Sylvie Crutelle als curator aan. Zij selecteerde Erwin Cattoor, die weet te verrassen met abstract ruimtelijk werk, en de inmiddels overleden Mario Cauwels. Zijn schilderijen worden door Jan Hoet Jr. geprezen. Ook Tania Verhelst doet mee aan de tentoonstelling. Zij is de voormalig onofficiële stadsdichter van Brugge.

Verder kan je er werk bekijken van Alice Vanderschoot, de laureate van de prestigieuze Brugse Sant 2020-wedstrijd. Samen vormen deze kunstenaars verschillende generaties die zich in aparte beeldtaalvormen uitdrukken. Roelant nam foto’s van details van hun werken die aan een buitenmuur van de Speelmanskapel werden aangebracht. Op die manier krijgt dit gebouw zelf de status van een kunstinstallatie.

Soundscape

Opvallend is ook de rode loper die B.E.E.N. op het voetpad voor de Speenmanskapel in de Beenhouwersstraat uitrolde. Wie voor de gesloten deur van de kapel plaatsneemt, hoort geluiden die van binnen afkomstig blijken te zijn. “Het is een soundscape van speeches en geroezemoes”, legt Roelant uit. “Samen met het licht en de bewegende schaduwen die van buiten in de kapel te zien zijn, wekken die de normale geplogenheden bij een vernissage op.”

Wat ooit gangbaar was, is dit niet meer. Met deze veranderingen moeten we als mens creatief en humoristisch proberen om te gaan. We hopen dat de komende twee dagen veel mensen en kijkje komen nemen op deze prelude van ‘Bruges Artists on Display’, die tegelijk een kunstguerrilla-actie is. Bezoekers vragen we vriendelijk om de geldende coronamaatregelen te respecteren”, besluit Roelant. (svv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.