Brugs Kuma Anime Film Festival presenteert populaire Japanse filmcultuur

'Ponyo' gaat over een goudvisje dat ervan droomt om mens te worden. © GF
Redactie KW

Liefhebbers van de Japanse populaire filmcultuur kunnen op woensdag 1 november terecht in het auditorium van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge voor de tweede editie van het Kuma Anime Film Festival.

Deze nieuwe festivallocatie (Magdalenastraat 30) beschikt over een modern auditorium met meer dan 350 comfortabele zitplaatsen. Er is ook een tweede, kleinere zaal met 40 zitplaatsen. Anime is afgeleid van het Engelse animation of animatie. “In het auditorium projecteren we zes films”, zegt Joke Ruysschaert van het organisatieteam. “In de andere zaal zal Jasper Sharp, die zich verdiept heeft in de Japanse cinema, een Engelstalige lezing geven over de geschiedenis van de Japanse animefilm. Ook een retrovertoning van ‘Pokémon: The First Movie‘ en de visionaire animefilm ‘Roujin-Z‘ staan er op het programma.”

Brugs Kuma Anime Film Festival presenteert populaire Japanse filmcultuur

Voor de allerkleinsten is er ‘Ponyo’, over een goudvisje dat tevens onderwatertovenaar is en de droom koestert om mens te worden. ‘In the Corner of the World’ is een Japanse kaskraker van formaat over een vrouw die bij haar man gaat wonen in een militaire haven waar er oorlog uitbreekt. Een gebeurtenis van ingrijpende betekenis voor haar leven. ‘Grave of the Fireflies‘ is een klassieker over een broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat ze hun beide ouders verliezen door oorlogsgeweld zijn ze van andere familieleden afhankelijk. Op een bepaald moment valt echter ook die steun weg en zijn ze louter op elkaar aangewezen. ‘Your Name‘is het verhaal van Mitsuha die ervan droomt om haar saaie dorp in te ruilen voor de metropool Tokio. Daar werkt de student Taki deeltijds in een Italiaans restaurant. Elke nacht heeft hij de vreemde droom waarbij hij in een meisje verandert dat in een bergdorpje woont. ‘Summer Wars‘ draait rond het wiskundige genie Kenji Koiso die werkt voor de virtuele wereld Oz. Zijn poging om een wiskundige vergelijking op te lossen zorgt voor een clash tussen Oz en de fysieke wereld. In ‘Akira‘ is Tetsuo één van de leden van een motorbende in Neo-Tokio. Als hij in de in de boeien wordt geslagen, wacht hem een rol als proefkonijn voor een militair experiment. Hierdoor krijgt hij ongelofelijke krachten die hij niet in bedwang kan houden.

Er is ook een festivalbar met een Japans tintje waar liefhebbers animegadgets kunnen aanschaffen. Daar kunnen ook cosplayers aan de hand van kostuums en accessoires een bepaald personage of idee uitbeelden.

(svv)

Tickets in voorverkoop kosten 7 euro per filmvertoning in zaal één en 4 euro per filmvertoning in zaal twee. Aan de dagkassa betaal je een euro meer. Dagpassen kosten 25 euro. Websites: www.facebook.com/kumafesten www.kumafest.be.