Brugs Concertgebouw participeert in nieuwe tv-zender Podium 19

Stefan Vankerkhoven

Het Brugs Concertgebouw is één van de zeven Vlaamse Kunstinstellingen die samen een nieuwe TV-zender opstarten: Podium 19 wordt een gezamenlijk, virtueel podium waar, zolang de zalen de impact van het coronavirus voelen, voornamelijk nieuwe producties uit de vele Vlaamse cultuurhuizen aan het publiek getoond worden.

Op tv-zender Podium 19 zullen stuk voor stuk projecten uit de programmering van culturele organisaties in Vlaanderen te zien zijn. Het publiek kan op die manier elke dag – van donderdag tot en met zondag, telkens vanaf 21 uur en op zondag vanaf 17 uur – vanuit de huiskamer genieten van een breed en divers aanbod uit de podiumkunsten.

Arno

Podium 19 start op donderdag 21 januari om 21 met een uitzending van een concert van de Oostendse rocker Arno. De zender biedt twee tv-premières per avond. Van maandag tot en met woensdag zijn er re-runs. De vier premièredagen krijgen elk hun genre en discipline: pop en rock op donderdag, klassiek op vrijdag, podiumkunsten op zaterdag, kindervoorstellingen, jazz, wereldmuziek en literatuur op zondag.

Deze tijdelijke cultuurzender, die zal blijven uitzenden zolang live optredens om gezondheidsredenen niet toegelaten worden, is te zien op Kanaal 19 van Proximus Pickx, Kanaal 99 van Telenet tv en Kanaal 20 van Orange tv. Alle programam’s kunnen herbekeken worden via VRT NU.

De zeven Vlaamse Kunstinstellingen financieren het project zelf, zij het met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Andere Vlaamse cultuurhuizen kunnen ook het programma invullen.

Intense samenwerking

“In no time een breed digitaal podium opzetten vraagt intense samenwerking over véle cultuurspelers heen, in partnership met verschillende media en de Vlaamse overheid. Ik ben blij dat het Concertgebouw mee de schouders kan zetten onder deze fijne, verbindende innovatie”, zegt algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte.

Artisitek directeur Jeroen Vanacker vult aan: “Podium 19 zal er als alternatief podium voor zorgen dat we weer verbindingen maken tussen de artiesten, de presentatieplekken en het publiek. Door een goede beeld- en geluidskwaliteit op tv zal Podium 19 een megafoon zijn voor opnames vanuit de Vlaamse cultuurwereld, die nu vaak via sociale media tot de eigen achterban beperkt blijven. Tientallen spelers uit de sector staan garant voor diversiteit en topkwaliteit, en met themaweken staan we ook stil bij jaarlijkse festivals die het culturele voorjaar kleur geven.”

Bach Academie

De eerste bijdrage van het Concertgebouw is pas te zien van 28 tot en met 31 januari, wanneer er een themaweek rond de Bach Academie gepland is. Met Bach-concerten door klavecinisten Korneel Bernolet, Elina Albach en Thomas Dunford. Uiteraard zingt ook het Collegium Vocale Gent composities van Bach vanuit Brugges muziektempel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten