Brugges Schoonste Dag te boek gesteld

Hoe is de relatie tussen de Bruggelingen en hun Heilig Bloedprocessie ? Dat onderzochten Nico Blontrock en Jean-Pierre Drubbel. KW-persfotograaf Fernand Proot illustreert het boek ‘Brugges Schoonste Dag’, uitgegeven door Zorro, met honderd foto’s die 46 jaargangen van Brugges Mooiste Dag bestrijken.

1973: een koppige ezel maakt het enkele figuranten moeilijk. © Fernand Proot

“Dit is geen wetenschappelijk werk, maar wel een persoonlijk onderzoek naar de motivatie van zovele Bruggelingen om deel te nemen aan de Heilig Bloedprocessie, zowel voor als achter de schermen”, zeggen de Brugse auteurs Nico Blontrock en Jean-Pierre Drubbel. Eerstgenoemde is journalist bij Radio 2, laatstgenoemde voormalig directeur van Toerisme Brugge.

“Slechts voor een kleine minderheid liggen anno 2016 religieuze redenen aan de grondslag voor de medewerking aan Brugges Mooiste Dag. Sommigen doen het uit traditie, anderen omdat familieleden ook mee figureren. Maar de rode draad bij iedereen is de liefde voor Brugge”, aldus de twee auteurs.

Twintig interviews

Zij interviewden twintig Bruggelingen die meewerken aan de processie en selecteerden samen met fotograaf Fernand Proot een honderdtal opmerkelijke foto’s uit de collectie van duizenden foto’s die deze Brugse persfotograaf in 46 jaar tijd maakte. “Wat ons het meest fascineert is dat elk jaar 1700 vrijwilligers zich engageren voor Brugges Schoonste Dag. En dat in de 21ste eeuw ! Het sterkt ons in ons vertrouwen dat de toekomst van de processie verzekert is. Ook al is er elk jaar nood aan enkele extra figuranten”, aldus de auteurs.

Van 22 april t/m 8 mei exposeert Fernand Proot, fotograaf van het Brugsch Handelsblad, 200 foto’s over 46 jaar Heilig Bloedprocessie in de inkomhal van het Brugse stadhuis. Het boek ‘Brugges Schoonste Dag’, uitgegeven door Zorro, kost 25 euro.

Op de foto ziet u hoe enkele jonge figuranten erg veel moeite hebben met een koppige ezel tijdens de Heilig Bloed Processie. (SVK/Foto FP)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, Editie Brugsch Handelsblad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.