Bruggeling Modern Tribez maakt live-soundtrack bij ‘Trainspotting’

Redactie KW

In het kader van de Week van de Amateurkunsten gaf het Cultuurcentrum Brugge ook dit jaar de opdracht aan een Brugse muzikant om een live-soundtrack te bedenken bij een filmklassieker. Na een selectie viel de keuze op Modern Tribez, het pseudoniem van Kenny Lopes, die samen met gasten Dominique Uyttenhove (zang) en Frodo Neels (gitaar), gisterenavond Cinema Liberty bijna helemaal liet vollopen voor een trefzekere score bij het eerste deel van ‘Trainspotting’.

Toen het Cultuurcentrum Brugge Kenny Lopes vroeg om een live-soundtrack uit te voeren bij de vertoning van ‘Trainspotting’ in de Brugse Cinema Liberty herbekeek hij nog eens deze cultklassieker, die voornamelijk draait om heroïne en de bijbehorende jacht op heads of shots, maar ook de cold turkey-kwellingen. “Ik heb alles getimed: in welke stukken verwerkte de regisseur muziek en wat was zijn onderliggende bedoeling. Met mijn soundtrack heb ik vooral geprobeerd op een auditieve manier dezelfde teneur weer te geven”, vertelt Lopes. “Ik ben geëindigd met een cover van ‘Born Slippy’ van Underworld, omdat die klassieker gewoon niet mocht ontbreken.”

Over democratie

Zijn elektronische interventies, die steunden op techno en triphop, liet Lopes bij momenten inkleuren door gitarist Frodo Neels. Dominique Uyttenhove zong twee nummers die Lopes zelf schreef: ‘System’ en ‘So many People. “Beide handelen ze over ons democratisch bestel. Velen menen dat dat om zeep is, maar net door dingen te willen veranderen, kunnen burgers heel wat op gang brengen”, meent Lopes.

Het eindresultaat van de live-soundtrack bij het eerste deel van ‘Trainspotting’ was ronduit verbluffend. Jammer dat het (voorlopig?) bij een eenmalige opvoering blijft.

(svv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.