Brugge was in de late middeleeuwen het Sodom van West-Europa

Tijdens de late middeleeuwen bestrafte geen enkele stad in West-Europa homoseksualiteit strenger dan Brugge.
Tijdens de late middeleeuwen bestrafte geen enkele stad in West-Europa homoseksualiteit strenger dan Brugge.
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 24 en zondag 25 april viert Erfgoeddag zijn twintigste verjaardag. Een jaartje later dan voorzien, gezien de pandemie. Het thema van dit Brugs erfgoedweekend is ‘De Nacht.’ KW selecteerde vijf tips. Uit het programma blijkt dat Brugge ooit het Sodom van het Noorden was. Tijdens de late middeleeuwen werd in geen enkele stad in West-Europa homoseksualiteit strenger bestraft dan in Brugge.

In het kader van deze bijzondere verjaardag vindt Erfgoeddag voor het eerst niet alleen overdag, maar ook ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds laat en zelfs ‘s nachts plaats. Samen met meer dan 60 lokale partners – van cultuurverenigingen over erfgoedorganisaties tot scholen en ambachtelijke makers werkte Erfgoedcel Brugge een uitgebreid programma met 67 activiteiten uit. Een heel weekend lang kan het publiek tijdens rondleidingen, workshops, demonstraties, tentoonstellingen en lezingen het Brugs erfgoed op een nieuwe manier beleven.

De nacht, de mysterieuze tegenhanger van de dag, spreekt ook andere zintuigen en emoties aan. De vele activiteiten halen inspiratie uit allerlei aspecten van de nacht, zoals de slaap- en droomwereld, het duister, de sterrenhemel, of het nachtleven.

Er zijn wegens corona ook digitale activiteiten. Het publiek kan met alle vragen en bekommernissen terecht op de infolijn 050 44V 50 48. Bovendien kan Erfgoeddag vanuit de ether worden gevolgd, want er is voor het eerst Brugse Erfgoeddagradio. Samen met Villa Bota strijkt de Erfgoedcel neer in Beisbroek om een hele zaterdag lang (van 10 tot 22 uur) live radio te maken. Het programma is te volgen op 106.4 FM en op www.villabota.be.

Wij grasduinden in het programma en selecteerden vijf opmerkelijke activiteiten.

1. Serenade

Op zaterdag 24 april om 20 uur geeft de Brugse Klokkenspelvereniging een serenade van op het binnenplein van het Belfort. In een voor de gelegenheid speciaal samengesteld programma brengen ere-stadsbeiaardier Frank Deleu en stadsbeiaardier Wim Berteloot hulde aan de nacht! Geniet en smelt weg bij van Beethovens Monscheinsonate tot klassiekers als Ik wil deze nacht in de straten verdwalen . Het concert is ook thuis te volgen via de livestream op de Facebook pagina van de Brugse Klokkenspelvereniging (https://www.facebook.com/CarillonBrugge/).

2. Boogschieten

Zin in een workshop boogschieten? De Vrije Archiers van Tillegem zijn niet alleen afhankelijk van hun ijzeren concentratie en perfecte lichaamsbeheersing, maar ook van het vallen van de nacht. Al meer dan 200 jaar komen ze tegen de avond samen en schieten tot de wip in het donker verdwijnt. Speciaal voor Erfgoeddag staan de schutters extra vroeg op om je bij het volle licht van de dag de kneepjes van hun vak te leren. Afspraak op zondag 25 april om 10u., 11.30 en 13.30 uur in het Schutterschalet Tillegem in het Provinciaal Domein Tillegembos, Tillegemstraat 83, Sint-Michiels.

3. Dromen

Op zondag 25 april van 10 tot 18 uur kunnen de boekenliefhebbers in Morpheus’ Armen duiken in de Cultuurbibliotheek van het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat 30 in Sint-andries. Een rijke collectie boeken en prenten toont de nacht in al zijn facetten. Hoe gingen de Grieken en Romeinen met dromen om? Ook de leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege lieten hun eigen fantasie rond dromen los op potten die ze zelf gedraaid hebben. Droom je mee?

4. Digitale wandeling

Hoe werden de straten en huizen van Dudzele 100 jaar geleden verlicht? Tijdens een digitaal geleide wandeling laat Heemkring Dudzele het licht schijnen op de evolutie van de straatverlichting in dit dorp. Wist u dat het donker vroeger met petroleumlantaarns werd weggehouden?

Stap mee in hun spoor, in groep of op eigen tempo! De wandeling start op het dorpsplein van Dudzele en is vrij te bezoeken tijdens het Erfgoedweekend. U hoeft alleen maar het parcours te downloaden en de route te volgen.

5. Sodom van Noorden

Op zondag 25 april om 11 uur organiseert de Hoofdbibliotheek De Biekorf in de Kuipersstraat een lezing over…. laatmiddeleeuwse homoseksualiteit in het Sodom van het Noorden. Wist u dat er tijdens de late middeleeuwen geen enkele stad in West-Europa homoseksualiteit strenger bestrafte dan Brugge? De lezing neemt u mee naar een wereld van brandstapels en badhuizen. U komt te weten hoe ‘tegennatuurlijke’ seksualiteit in laatmiddeleeuws Brugge bestraft werd, waar mannen die op mannen vielen elkaar ontmoetten en waarom Brugge bekend stond als het Sodom van het noorden.

Info en inschrijvingen: www.erfgoedcelbrugge.be/nl/erfgoeddag-2021

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier