Brugge telt 570.000 euro neer voor Vlaamse Primitief

Brugge gaat het schilderij “Veronica en de sluier” van de Meester van de Ursulalegende aankopen. Daarvoor betaalt de stad 650.000 dollar, omgerekend 570.000 euro. Het agendapunt passeerde dinsdag zonder problemen de gemeenteraad.

© VRT NWS

Met de aankoop gaat Brugge in op het aanbod van veilinghuis Sotheby’s in New York. Brugge zal 570.000 euro betalen voor het unieke werk. Daar komt ook nog een invoersbelasting van 34.000 euro bij. De fondsen komen uit het Museaal Collectiefonds.

Heel veel is er niet geweten van het werk dat de Heilige Veronica toont met een sluier waarop het gezicht van Christus is afgebeeld. Het werk zou rond het jaar 1500 zijn gemaakt door de Meester van de Sint-Ursulalegende, mogelijk Pieter Casembrood.

Het paneel is afkomstig uit de collectie van de befaamde Franse kunsthistoricus Paul Durrieu en was in 1902 te zien op de tentoonstelling “Les Primitifs Flamands” in Brugge. Het was een tweede keer te bewonderen in de stad tijdens de grote Memlingretrospectieve in 1994.

Het werk komt uit een Amerikaanse privé-verzameling en komt na 500 jaar terug naar huis. Normaal zal het schilderij binnenkort te zien zijn in het Groeningemuseum.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.