Buschauffeur opent deze zomer politiemuseum in leegstaand commissariaat

Tony Gilliaert is al sinds zijn jeugd gepassioneerd door uniformen en kepies.© Davy Coghe
Tony Gilliaert is al sinds zijn jeugd gepassioneerd door uniformen en kepies.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Dudzelenaar Tony Gilliaert wil een politiemuseum inrichten in het voormalig politiecommissariaat in de Louis Coiseaukaai in Brugge. Hij krijgt alvast de steun van de korpschef en de Brugse burgemeester. Hij mag het leegstaand gebouw gratis huren, maar moet het zelf renoveren.

Tony Gilliaert (42), chauffeur bij De Lijn, is al sinds zijn jeugdjaren gepassioneerd door uniformen en kepies. “Ik ben opgegroeid in Oostende en trok al op tienjarige leeftijd naar de legerstock, om er te gaan kijken naar de militaire uniformen. Later heeft die interesse zich verlegd naar politie-uniformen. Zeker op het moment van de eenmaking van onze politiediensten, toen de oude uniformen verdwenen”, vertelt de verzamelaar, die in de loop der jaren een verzameling van honderden uniformen, kepies, oude politiefoto’s en documenten vergaarde.

“Ik breidde mijn verzameling uit met koopjes op veilingen en rommelmarkten, bij politiemensen die met pensioen gingen en aanbiedingen via ebay.be.

Collectie buiskepies

Voor corona uitbrak, was er de tweejaarlijkse politieruilbeurs in Anderlecht. Mijn oudste stukken dateren uit het midden van de 19de eeuw: uniformen van adjunct-commissarissen, uit de beginperiode van de gemeentepolitie. Want voordien had je in het jonge België de garde civique.”

Tony Gilliaert heeft ook een indrukwekkende verzameling ponthus kepies. “Dat zijn van die buiskepi’s die veldwachters, rijkswachters en politiebeambten voor WO II droegen. Mijn collectie strijkt zich hoofdzakelijk uit van de periode van Leopold II tot Koning Boudewijn.”

Een ceremoniële helm van een commissaris onder Leopold II, eind 19de eeuw.© Davy Coghe
Een ceremoniële helm van een commissaris onder Leopold II, eind 19de eeuw.© Davy Coghe

“Een van de oudste helmen is toch meer dan duizend euro waard”, zegt onze gesprekspartner. Hoeft het vermeld dat hij gehuwd is met de dochter van een voormalig politiecommissaris? Nikki’s vader is commissaris op rust Marc Neyt, haar stiefpapa voormalig Knoks korpschef Etienne Stockx….

Al jaren droomt deze Dudzelenaar van een politiemuseum. “Er bestaan er in ons land, maar één voor één sluiten ze noodgedwongen hun deuren. Dat is jammer. De mooiste collectie bevindt zich in Etterbeek, het belangrijkste politiemuseum van ons land.”

“Maar als ik zie in welke povere omstandigheden die oude attributen tentoongesteld worden, doet mijn hart pijn. Het vocht loopt er langs de muren en het plafond binnen. Nochtans aanzie ik die stukken als historisch patrimonium, een deel van onze vaderlandse geschiedenis.”

Van 1830 tot nu

Eerder al klopte Tony Gilliaert aan bij de Brugse Musea, maar die hebben geen plaats voor een extra museum. Na overleg met burgemeester Dirk De fauw en korpschef Dirk Van Nuffel van de lokale politie kwam er een oplossing uit de bus. “De korpschef en de burgemeester steunen mijn plannen met veel enthousiasme. Ik mag gratis een vleugel huren van het leegstaande oude politiecommissariaat langs de Coiseaukaai. Zo vindt dit gebouw een nieuwe bestemming. Ik moet wel zelf mijn politiemuseum inrichten en dus het gebouw renoveren en schilderen.”

Ik hoop dat jongeren dankzij mijn museum opnieuw wat meer respect krijgen voor de politie

Samen met een kompaan die een aardige collectie rijkswachtuniformen en attributen bezit, wil Tony Gilliaert het museum zelf uitbaten in bijberoep. “De bedoeling is de geschiedenis van de lokale politie en van de rijkswacht te tonen, vanaf 1830 tot nu. Terwijl er bij de rijkswacht, die van Defensie afhing, eenvormigheid was, deed elke gemeente zijn eigen goesting met de lokale politie. “

Het laatste uniform van de motards van de rijkswacht, net voor de eenmaking.© Davy Coghe
Het laatste uniform van de motards van de rijkswacht, net voor de eenmaking.© Davy Coghe

“Het gevolg is dat elk korps zijn eigen type helm en uniform had. We beschikken over voldoende materiaal voor een didactische tentoonstelling. Ik hoop dat veel jongeren ons museum zullen bezoeken. Misschien krijgt onze jeugd op die manier opnieuw wat meer respect voor de politie. Want tegenwoordig is dat respect ver te zoeken”, aldus de initiatiefnemer, die zijn museum tegen de zomer al hoopt te kunnen openen. “De toegang zal trouwens gratis zijn voor de Bruggelingen”, benadrukt Tony Gilliaert.

Vrijwilligerswerk

Burgemeester Dirk De fauw bevestigt de plannen voor een politiemuseum: “Het dossier is in voorbereiding voor het schepencollege, met een ontwerp van gebruikersovereenkomst. Het voorstel houdt inderdaad het gratis gebruik van het gelijkvloers, het rechter gebouw langs de Coiseaukaai 2 in, waar de volgende jaren toch niets zal mee gebeuren. De bedoeling is dat de gebruiker zelf zorgt voor een minimale opfrissing. Er zullen in dat nieuw politiemuseum geen personeelsleden van de Stad of de lokale politie voor museale exploitatie worden ingezet. Het zal allemaal vrijwilligerswerk zijn van verzamelaars en eventueel ook gepensioneerde politiemensen .“