Bomen duwen graven op Vlamertinghe New Military Cemetery: “Met speciale techniek kunnen we graf én boom redden”

© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Op Vlamertinghe New Military Cemetery moesten grafstenen opnieuw worden rechtgezet, omdat boomwortels ze wegduwden. De wortels worden niet verwijderd, maar verwerkt in het geheel. Op die manier worden de mooi lindebomen op de site gespaard. “Het is de bedoeling dat de begraafplaatsen er voor altijd blijven uitzien zoals ze 100 jaar geleden. Wanneer wortels van lindebomen grafstenen wegduwen, moet naar een oplossing worden gezocht.”

De rechte rijen met de witte Portland grafstenen typeren een CWGC-begraafplaats. Meer dan een eeuw geleden bedacht de organisatie een systeem om de grafstenen zo te plaatsen dat ze er 100 jaar later nog steeds onaangeroerd uitzien. Onder de stenen en aangeplante borders bevinden zich complete betonstructuren die alles in normale omstandigheden op hun plaats houden.

Geen gemakkelijke taak

In sommige situaties is echter een speciale aanpak nodig, zoals recent bleek bij een restauratie op Vlamertinghe New Military Cemetery in Vlamertinge. Daar groeien de steunwortels van de zilveresdoorns uit 1979 zodanig, dat ze verschillende van de grafstenen aantastten en de bodem er verzakte.

Persoonlijke boodschappen van de familie bleken niet meer zichtbaar. Om te verzekeren dat grafstenen in een rechte lijn en op gelijke hoogte kunnen blijven staan, plaatste de aannemer 48 speciaal voor de CWGC ontwikkelde betonbalken van 3 meter per stuk, die als nieuwe fundering voor de originele grafstenen dienen. Voordat de grafstenen werden weggehaald, deden de vakmannen van de CWGC een lasermeting  om de exacte graflocatie te registreren. Het wegnemen van de grafstenen is geen gemakkelijke taak, maar het is van essentieel belang dat de originele stenen worden behouden. 

Bewust

De CWGC kiest bewust om bij het plaatsen van de betonnen grafsteenfundering geen belangrijke steunwortels te beschadigen. Het verwijderen of doorzagen van de wortels zou een nefaste impact hebben op de bomen, en in het slechtste geval de bomen doden.

“Op die kritische locaties was dus een oplossing op maat nodig”, zegt Jimmy Clynckemaillie, tuinbouw supervisor voor de Ieperboog. “Vijftien grafstenen waren zo sterk door boomwortels omarmd – hoewel de boomwortels hier soms tot 40 meter weg van de boom groeiden – dat we kozen om uitsparingen in de grafstenen te voorzien. Op die manier kunnen de bomen hun natuurlijke groei verder zetten. Bij de CWGC betekent het restaureren van het historisch erfgoed, ook het conserveren van de tuinbouwelementen. Wij willen de begraafplaatsen behouden zoals ze honderd jaar geleden werden ontworpen. De conservatie van de bomen is hier een essentieel onderdeel van.”

(CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier