Boekenbeurstaferelen in Zwevegems Gemeentepunt

Redactie KW

Zaterdagnamiddag stelde ereburgemeester Paul Deprez zijn boek voor in het Gemeentepunt. Tijdens de signeersessie stond een lange rij aan te schuiven, wat ons deed denken aan de boekenbeurs.

Met de jaarwisseling zal het tien jaar geleden zijn dat Paul Deprez (79) het politieke landschap verliet en zijn burgemeesterssjerp doorgaf aan Claude Vanwelden, beiden van CD&V-signatuur. Toen had Paul Deprez er een politieke loopbaan van 36 jaar opzitten.

Het zal duidelijk zijn dat er in die 36 jaar heel wat gebeurde en veranderde in de gemeente. “Twee jaar terug wilde ik eens voor mezelf oplijsten waar ik zoal mee bezig ben geweest of hoe bepaalde beslissingen dienden gekaderd te worden. Daar kwam nogal veel opzoekingswerk aan te pas. Ik wilde immers een en ander staven met officiële documenten en publicaties. Toen ik al een behoorlijk lijstje kon voorleggen, kreeg ik de raad van sommige mensen om dit in een boek te bundelen.”, verduidelijkt de ereburgemeester.

“Een leesbaar geheel”

Het verzamelde materiaal kon echter niet zo in boekvorm uitgegeven worden, er was dus nog werk. “Het mocht inderdaad geen summiere opsomming worden van feiten en data, maar het moest een leesbaar geheel worden. Ik geef soms een persoonlijke duiding, we beschrijven de motivering van bepaalde beslissingen en vertellen enkele anekdotes.” Voor de uitwerking van het boek kreeg Paul Deprez de medewerking van onder andere Jan Deloof, Andre Velghe, Mia Allaert, Andre Vercoutere en Francine Dewilde. Paul Deprez zegt blij te zijn dat het boek er is. “Niet alleen voor mezelf, maar ook voor iedereen die in die periode meewerkte aan het beleid, de oppositie meegerekend. Op politiek vlak hadden we trouwens een grote consensus. Ook aan de goede samenwerking met de medewerkers in de gemeentediensten, denk ik nog met veel genoegen op terug.”, besluit hij. Het voorwoord in het boek komt van Herman Van Rompuy.

Zaterdagnamiddag werd het boek officieel voorgesteld in het Gemeentepunt. De publieke belangstelling was heel groot. Tijdens de receptie, aangeboden door de gemeente, signeerde Paul Deprez het boek. Algauw vormde zich een lange rij mensen die geduldig aanschoven om een boodschap in hun boek te laten neerpennen. Het deed ons denken aan de boekenbeurs in Antwerpen. Het boek telt 210 badzijden en is geïllustreerd met 130 foto’s. Het kost 20 euro en is onder andere te verkrijgen in de bibliotheek en op de Bibus.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.