Zonnebeekse Heemvrienden gestart met oorlogsdatabank: “Alle info gedigitaliseerd.”

V.l.n.r. Noël Ghekiere, Lut Gekiere, Eddy Lesage, Charles Bayart, Stefaan Pauwels en Luc Delancker. (foto ZB)
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

De Zonnebeekse Heemvrienden zijn gestart met een databank ‘Vluchtelingen 14 – 18’ met de vluchtelingenfiches uit de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november organiseren ze opnieuw hun boekenbeurs van de Westhoek.

“Tijdens WO I zijn veel van onze inwoners gevlucht naar onbezet gebied. Sommigen naar Frankrijk, maar anderen ook naar Engeland”, vertelt Eddy Lesage van de heemkring. “De meesten keerden pas na zeven à acht jaar terug naar hun compleet verwoest dorp. Een periode die voor altijd in het geheugen van de streek gegrift is. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog rees hier en daar de vraag waar al die mensen tijdens die oorlog verbleven. Vluchtelingenfiches bevinden zich in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Als heemkring besloten we een project op te starten om de vluchtelingenfiches van Groot-Zonnebeke te digitaliseren en op te slaan in een databank die door derden vlot kan worden geraadpleegd.”

Vluchtelingenfiches digitaliseren

Noël en Lut Ghekiere – Gekiere uit Wevelgem, beiden afkomstig van Zandvoorde, en Stefaan Pauwels uit Tielrode, afkomstig van Geluveld, werden bereid gevonden om de vluchtelingenfiches digitaal te fotograferen en te inventariseren. Aan het softwarebedrijf Intradev uit Moorslede werd opdracht gegeven om de nodige software te schrijven om deze digitale foto’s en de inventarissen op te laden in de bestaande databank van De Zonnebeekse Heemkring. Er kwam financiële steun voor het project vanuit CO7.

3.996 fiches

“Bij het inventariseren, werden alle namen en data van de fiches gecontroleerd op hun juistheid aan de hand van de aktes burgerlijke stand. Alles werd geactualiseerd en de resultaten van deze inventarisatie werden per persoon samengevat in een nieuwe persoonsfiche. In totaal werden 3.996 vluchtelingenfiches geïnventariseerd waarvan 421 van Geluveld, 221 van Zandvoorde, 955 van Beselare, 1.006 van Passendale en tenslotte 1.393 van Zonnebeke. Vandaag reeds kunnen de gegevens van de vluchtelingen van Zandvoorde en Geluveld worden geraadpleegd.

De fiches van de deelgemeenten Beselare, Passendale en Zonnebeke worden heel binnenkort ingebracht in de databank en zullen kunnen worden geraadpleegd in de loop van de maand december. De databank ‘Vluchtelingen 14 – 18’ kan worden geconsulteerd via de link ‘Heemkundige projecten’ op de website van de Zonnebeekse Heemvrienden: www.heemkring-zonnebeke.be”, weet Eddy nog te melden.

Boekenbeurs

Op vrijdag 11 november van 9 tot 17 uur organiseren de Zonnebeekse Heemvrienden, in samenwerking met het Memorial Museum Passendale 1917, in PC de Craeye in Passendale hun jaarlijkse Boekenbeurs van de Westhoek. De beurs is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot de meest vermaarde van de regio. “Door te kiezen voor 11 november vormt onze beurs een soort eerbetoon aan de Slag bij Passendale, hét inferno van WO I”, zegt Luc Delancker.

“Jaarlijks zorgen we voor de omvangrijkste collectie nieuwe en tweedehandse boeken en andere infodragers over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op een en dezelfde beurs. Het grote bezoekersaantal wijst erop dat oorlogsboeken het blijven doen. Het gamma oorlogsliteratuur wordt aangevuld met geschied- en heemkundig werk, boeken over volkskunde, genealogie, archeologie en hekserij en antiquarische pareltjes. De beurs is gratis te bezoeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier