Yana schrijft met ‘Gebarsten Ziel’ nieuwe roman

Yana Vanoverberghe heeft haar vijfde boek klaar. © Frank Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Yana Vanoverberghe (22) ontpopt zich tot een begenadigd veelschrijver. De Kachtemse debuteerde in 2018 met haar eerste roman. Ondertussen is ze met ‘Gebarsten Ziel’ toe aan haar vijfde boek, dat rond partnergeweld draait, maar gelukkig niet autobiografisch is.

Yana kreeg de schrijfmicrobe te pakken na een zwaar verkeersongeval op haar twaalfde. Ze was per fiets op weg naar school, maar op de Korenmarkt belandde ze tegen een wagen. Het meisje lag lange tijd in coma en hield er een zwaar hersenletsel aan over.

Maar Yana toonde enorm veel moed. Tijdens de revalidatie schreef ze alles van zich af en dat mondde later uit in haar eerste boek De ogen die elkaar vonden. Later volgden nog meer boeken, waaronder twee gedichtenbundels. Met Medidacht.com heeft ze ondertussen ook een website rond mindfulness en bewustzijn opgericht.

“Ondertussen blijf ik gemotiveerd verder schrijven”, glimlacht ze bij de voorstelling van haar nieuwste boek Gebarsten ziel, dat de ondertitel ‘Geef de moed niet op, er is altijd hoop’ mee kreeg. “Het is iets wat ik van mijn grootmoeder geërfd heb en graag in eer hou.”

Huiselijk geweld

“Dit keer is het boek zeker niet autobiografisch. Ik vertel een verhaal van huiselijk geweld, dat steeds erger wordt. Dat gebeurt vanuit het perspectief van hoofdpersonage Ava. Ze raakt dieper en dieper in de put, tot er plots iemand verschijnt die licht in haar leven brengt. Durft ze hem wel te vertrouwen? En als ze dat doet, loopt dit dan wel goed af? Dat kom je allemaal in het boek te weten.”

Over waarom ze dit toch wel zware thema koos, is Yana duidelijk. “Ik ben veel bezig met psychologie en spiritualiteit en vond het belangrijk om ook eens zo’n thema te belichten. Via mijn website raak ik af en toe in contact met mensen die het moeilijk hebben en dan tracht ik er ook voor hen te zijn. Dit boek kan voor sommigen misschien ook herkenbaar zijn.”

Zesde boek

Op de cover zien we Yana zelf, die model stond voor het fictieve personage Ava. “Mijn mama Griet Casteele is fotograaf en heeft weer fantastisch werk voor de omslag geleverd”, zegt Yana. “Bovendien vond de fotosessie plaats in de studio van mijn vriend Korneel Vander Cruyssen, wiens vader Koen ook boeken schrijft. In hetzelfde genre, met een psychologische insteek. Dus dat schept zeker een band met mijn schoonfamilie.”

Yana is ondertussen hard aan het werk aan een zesde boek. “In dezelfde schrijfstijl als William Shakespeare indertijd”, verklapt ze. “Het is een boeiende uitdaging en het houdt me scherp. Daarna ga ik op schrijfvlak een pauze nemen.”

“Mijn site vereist wat aandacht en ik doe sinds kort ook vrijwilligerswerk in De Leest, waar ik deel van het createam uitmaak. Verder volg ik via afstandsonderwijs studies klinische psychologie, iets waar ik me in de toekomst nog meer wil in verdiepen. Het zal me wellicht ook helpen om met meer kennis van zaken in toekomstige boeken te spreken en daar ben ik zeer benieuwd naar.”

‘Gebarsten Ziel’ kost 21,99 euro en is te koop via de site boekscout.nl

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.