https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tijdelijke bibliotheek op de Hille opent voor het eerst de deuren

© (Foto NS)
Redactie KW

Op zondag 1 augustus opende de tijdelijk bibliotheek gevestigd in de kerk op de Hille voor het eerst de deuren. “Het resultaat mag alvast gezien worden en de kerk werd een echte boekenthuis”, weet schepen van Bibliotheek Brecht Warnez.

In juli verhuisden alle boeken van de twee gemeentelijke bibliotheken naar de nieuwe stek in de parochiekerk op de Hille. De verhuis kwam tot stand door de toekomstige plannen omtrent de renovatie van het gemeentehuis en de bouw van een nieuwe bibliotheek met theaterzaal in Wingene. De bibliotheek van Zwevezele werd ook mee verhuisd want in dit gebouw in De Wissel komt het gemeentelijk archief. Op zondag 1 augustus was het zover. De kerkdeuren stonden wijd open zodat alle bezoekers een glimp konden opvangen van de mooi ingerichte tijdelijke bibliotheek. “In enkele weken tijd werden er iets meer dan 40.000 boeken verhuisd”, vertelt schepen Brecht Warnez. “Twee boekencollecties van twee uitleenposten kwamen hier terecht. Het gaat om een 30.000 boeken vanuit de uitleenpost Wingene en 10.000 vanuit de uitleenpost Zwevezele. Deze kerk werd een echte boekenthuis.”

Rolstoelgebruikers

De kerk werd prachtig ingericht en straalt rust en gezelligheid uit. Celien Casteleyn die een cursus interieurstyling volgde werkte hier graag aan mee. “Bij het participatietraject ‘de toekomst van de bib’ luisterende men naar diverse ideeën van onze inwoners”, gaat Brecht verder. “Celien stuurde een geïllustreerde bundel vol inspiratie door. Ze mocht tenslotte haar ideeën uitwerken en het resultaat is prachtig”. Midden in de kerk is een open serre te bewonderen die dienst doet als leeshoek. De serre is ingekleed met groen en stijlvolle interieurspullen. Rondom rond de kerk zijn er boekenrekken te vinden met allerhande boeken. In de oude kapel staan alle tienerboeken en dvd’s. De rolstoelgebruikers kunnen de bibliotheek vrij toegankelijk bezoeken. Er werd een hellend vlak aangelegd zodat ook zij onder meer gebruik kunnen maken van de leeshoek. “Het altaar werd weggewerkt achter mooie panelen”, weet Brecht. “Op die manier kan de kerk nog altijd dienst doen voor doopsels of uitvaarten. De boekenrekken staan op wieltjes en kunnen eenvoudig verplaatst worden.”

Het aanbod aan boeken werd groter en de openingsuren werden ook ruimer, waarbij de bibliotheek enkel op maandag gesloten is. De dienstverlening blijft hetzelfde. Meer info via wingene.bibiotheek.be. Materialen ophalen, reserveren of terugbrengen kan in het bibpunt in recreatiebad de Alk in Wingene en dit is ideaal voor mensen die minder mobiel zijn. De boekendienst aan huis blijft ook van kracht. Meer info kan je vinden op www.wingene.be/bibpunt. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.