Thriller van Oostendse schrijver Geert Lybeer is pleidooi voor duurzame samenleving

Geert Libeer presenteert zijn boek CO2. © Christine Willaert
Redactie KW

Geert Libeer uit Oostende werkte een hele tijd aan zijn roman ‘CO2’, die een pleidooi wil zijn voor een duurzame samenleving. Het werd een thriller die leest als een trein over een wereld die ten onder gaat aan te veel CO2. Fictie of werkelijkheid? Het is alvast een heel actueel onderwerp.

Geert Libeer (60) werd geboren in Roeselare, maar woont al sinds zijn kindertijd in Oostende. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Gent en werkte vijf jaar als advocaat aan de Brugse balie, maar nam de menselijke problematieken waarmee hij werd geconfronteerd, te veel mee naar huis. Hij besliste om zijn carrière een andere wending te geven en kwam in de levensverzekeringsbranche terecht.

Eigen bibliotheekje

Geert houdt er thuis een eigen bibliotheekje op na en is een fervente verzamelaar van films op dvd. In zijn kast vind je zowel politiefilms, historische werken, drama… Hij haalt er ook inspiratie uit voor het schrijven van zijn boeken. Zijn vriendin, logopediste Annick Heuzel, leest heel graag en houdt ervan om een huis vol boeken te hebben. Zo vullen ze elkaar goed aan.

“Een papieren boek draagt bij mij nog steeds de voorkeur boven een digitale versie. Ik wil een fysiek boek kunnen vastpakken, verkennen… Niets gaat boven de geur van een nieuw gedrukt boek. En zeker als het om een zelfgeschreven exemplaar gaat”, lacht hij. “Het lijkt misschien niet zo goed voor het milieu, maar papier kun je recycleren en telkens opnieuw gebruiken.”

Niets gaat boven de geur van een nieuw gedrukt boek

Geert kon er niet omheen: milieuvervuiling is een heel actueel item. De menselijke CO2-pollutie neemt steeds grotere vormen aan. Denken we maar aan de vele bosbranden.

“Op de cover van mijn boek zie je een mistig tafereel waarbij de bomen niet langer bladeren dragen. Ze worden door betonblokken recht gehouden. De natuur is helemaal om zeep en de mens leeft van wat er uit de zee komt.”

“In deze context bevindt mijn hoofdpersonage Frank Cox zich aan de rand van de maatschappij. In zijn omgeving lijden heel wat mensen aan vroegdementie. Maar er is licht aan de tunnel: Frank krijgt een job aangeboden en leert een vrouw kennen. Maar de hamvraag blijft: ‘Is iedereen wel wie hij beweert te zijn?’”

Vlaamse markt

Geert gaat verder. “Het schrijven is een lang proces van een scenario neerpennen, details toevoegen, schrijven en herschrijven. Daarna een goeie uitgeverij vinden, is ook geen sinecure. Ik heb mij bewust enkel gericht op de Vlaamse markt. Hoewel onze Noorderburen ook het Nederlands als voertaal gebruiken, hanteren zij vaak andere nuances in hun taalgebruik. En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er weinig interesse is voor Vlaams werk.”

Geert heeft nog een aantal werken in petto, waaronder een politieke satire. Of die in aanmerking komen voor publicatie, zal afhangen van de reacties op zijn pas uitgegeven roman. Wie nieuwsgierig is naar ‘CO2’, kan de eerste bladzijden nalezen op de site van de uitgeverij. (Christine Willaert)

Info: het boek ‘CO2’ is een uitgave van Het Punt uit Dendermonde, te bestellen via www.uitgeverijhetpunt.be of op bol.com en te koop in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier