Terug het verleden in met ‘Merkem in Woord en Beeld’

Vooraan v.l.n.r. schepen Erik Verbeure, Freddy Vlaeminck, Johny Degrauwe, Daniël Pauwels, burgemeester Joris Hindryckx, Robert Verschuren en Roger De Keyser, achteraan v.l.n.r. Rik Clarysse, eerste schepen Jeroen Vandromme, Paul Barbier en Johny Clinckemaillie tijdens de voorstelling van het boek. (foto ACK) © type="Seq" Annie Callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Heemkring Sidronius Hosschius vzw stelde het boek ‘Merkem in Woord en Beeld’ voor, een eerste van vijf boeken die de volledige geschiedenis van Merkem documenteren.

“In juni 2017 werd ik voorzitter van de heemkring”, vertelt Daniël Pauwels (70). “Sindsdien werden onze archieven op orde gesteld, alles netjes volgens datum en onderwerp. We ontdekten heel wat verborgen ‘schatten’. Sindsdien stellen we ook onze lokalen meer open door opendeurdagen te organiseren en de jongeren meer te betrekken bij de werking.”

Daniël Pauwels, geboren en getogen in Merkem, is met dit boek niet aan zijn proefstuk toe. Enkele jaren terug dook hij al het archief in en schreef een boek naar aanleiding van de 175ste verjaardag van harmonie Sint-Cecilia. “Bij het ordenen van het archief merkten we dat er heel wat info beschikbaar was en met de heemkring beslisten we een boek uit te brengen over het ontstaan en de rijke geschiedenis van Merkem. Er is zodanig veel te vertellen dat we niet alles in een boek zullen krijgen. In totaal zullen er dus vijf delen uitgebracht worden. Aan het eerste deel hebben we twee jaar gewerkt”, vervolgt Daniël.

“Ieder deel zal telkens een andere periode uit de geschiedenis belichten. Het eerste deel handelt over het ontstaan van de streek, de eerste nederzetting, de Heerlijkheid tot 1700, het Benediktessenklooster en de kapel Sint-Jan ter Vonte. De eerste vermelding van Merkem dateert van het jaar 868, een hele tijd terug dus. Baron Charles de Coninck de Merckem – grootvader van barones Françoise de Coninck de Merckem – kan aanzien worden als de eerste heemkundige van ons dorp. Hij bundelde alle documenten en teksten over Merkem en zette er de bronvermelding bij. Een paar van die boeken zijn nog te vinden in het archief van Brugge en Gent, helaas is heel wat van het rijke archief van de baron tijdens WO I vernietigd.”

Tweede deel

“Een tweede deel wordt voorzien in 2023 en zal over de Sint-Bavokerk, de kapel van Langewade, Sidronius Hosschius en dergelijke meer handelen.

Het boek, 128 pagina’s dik en ruim gedocumenteerd met meer dan 200 foto’s, werd voorgesteld in de Sint-Bavokerk. Het is te verkrijgen bij Daniël Pauwels (dpauwels@telenet.be) aan de prijs van 30 euro.

Een waardevol document over de geschiedenis, het leven en het werken in Merkem.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier