Sabine De Graeve schrijft voor 9 tot 90 jaar: “Meegaan in die zalige fantasie”

foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met ‘Het land van later’ pende Sabine De Graeve een origineel kinderboek neer dat ze tegelijk opdroeg aan haar kleinzoon en haar oudere zus. “Het is een eerbetoon aan kinderen en senioren, twee ondergewaardeerde groepen die zwaar geleden hebben onder de pandemie”, aldus de schrijfster. De opbrengst gaat bovendien naar een goed doel.

Kinderboeken schrijven was voor Sabine De Graeve, voorheen docente in diverse lerarenopleidingen, een late roeping. “Ik benijdde mijn studenten altijd wanneer ze op stage vertrokken: ik droomde er stilletjes óók van om aan kinderen te vertellen voor een klas”, steekt ze van wal.

Ondertussen werd die droom werkelijkheid. “Sinds enkele jaren ga ik in scholen vertellen bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Door mee te gaan in hun fantasie, kreeg ik zin om zelf kinderverhalen te schrijven”, aldus Sabine. ‘Het land van later’ is opgedragen aan kleinzoon Bas, 9 jaar, en zus Godelieve, 90 jaar. “Niet alleen kinderen maar ook grootouders beleven er veel plezier aan. Het boek is een eerbetoon aan die twee groepen, die zwaar te lijden hadden onder de pandemie.”

Pluk van de Petteflet

De inhoud in een notendop: liever dan in de klas, brengt Mannetje Bas zijn tijd door bij de bejaarde uitvindster Mamoes van wie de mensen zeggen dat ze gek is. De dame wordt verdacht van terrorisme en opgesloten in de Gevangenis Voor Criminele Bejaarden, waar ze met de hulp van haar jonge vriend weet te ontsnappen. Ze kapen een luxe cruiseboot en vertrekken met twintig krasse senioren en acht vrolijke kinderen op avontuur.

“Een kind dat vriendschap sluit met een bejaarde dame: ik voelde me sterk aangetrokken tot het idee, en in plaats van een opa die eropuit trekt met z’n kleindochter, keerde ik de rollen eens om. Het figuurtje Mannetje Bas doet misschien wat denken aan Pluk van de Petteflet, die met zijn kraanwagentje van het ene avontuur in het andere rolt. Annie M. G. Schmidt is een van mijn grote voorbeelden”, bevestigt Sabine, die haar ervaring als verteller goed gebruikt bij het schrijven.

Onbevangen blik

“Als ik daaruit één iets geleerd heb, is dat in een kinderboek alles kan. Hoe gekker, hoe beter”, glimlacht ze. Als schrijfster probeert ze zelf ook met de onbevangen blik van een kind naar de wereld te kijken. “Marguerite Yourcenar schreef ooit dat het leven tussen de kindertijd en onze oude dag één groot bal masqué is. Kinderen zijn zalige wezentjes, we kunnen veel van hen leren. Als je voorleest voor een klas, tekenen de kinderen je verhaal achteraf ook vaak na: heerlijk om dan te zien wat ze ervan maken.”

Voor een volgend boekje is Sabine bezig om minder bekende sprookjes van de gebroeders Grimm te herschrijven in een meer hedendaagse taal. “Het gaat om sprookjes die voorlopig aan het scherm ontsnapt zijn, en dus nog niet bezoedeld door de commercie. Jammer ook dat ons onderwijs zo pragmatisch is ingesteld, want muzische vorming vind ik essentieel. Boeken zijn een venster op de wereld. Wie leest, leeft eigenlijk twee keer”, besluit Sabine.

Zorgeloze vakantie

De opbrengst van het boek gaat naar zorgeloze vakantiedagen voor kinderen op de vlucht via vzw Hand-in-Hand.

‘Het land van later’ kost 20 euro en kan besteld worden via sdegraeve@telenet.be. Vanaf oktober is het ook exclusief te koop bij boekhandel Corman in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier