Roland Derveaux uit Oostrozebeke heeft dubbele gedichtenbundel klaar: “Het leven in duidelijke taal”

Na een geslaagde oorlogsroman waagde Roland Derveaux zich aan een herkenbare dichtbundel.© CLY
Na een geslaagde oorlogsroman waagde Roland Derveaux zich aan een herkenbare dichtbundel.© CLY
Julien Cluyse

Met de regelmaat van de klok valt er over volksdichter Roland Derveaux uit Oostrozebeke wel iets te lezen. Hij debuteerde pas in 2012, maar heeft intussen al zeven boeken uitgebracht. Nu waagt hij zich aan zijn eerste dubbele gedichtenbundel: Piekuurtjes.

Schrijver-dichter Roland Derveaux (77) studeerde economie en bekwaamde zich in tal van Europese talen. De auteur noemt zich een plezierschrijver, omdat hij pas debuteerde na een loopbaan in de houtsector. Die loopbaan heeft duidelijk sporen nagelaten in zijn werk. Zijn beiteltrilogie dragen daar duidelijk de sporen van. Intussen pakte hij al uit met een oorlogsroman ‘Grenadier Fransz-Joseph, wijlen mijn zoon’ en in 2020 bracht hij zijn zevende boek ‘Met de Monsters op de hielen’ uit. ‘Blauw Zwart – Code Rood’ is na zijn zeven romans zijn eerste dubbele gedichtenbundel die zopas van de persen rolde.

Losse stukjes

Het ziet ernaar uit dat Roland niet verlegen zit om een zijsprongetje. Na zeven romans volgt nu de bundeling van leuke ‘Piekuurtjes’, gebundeld in een leuk speels meeneemboekje om te lezen in een rustige omgeving tot in het kleinste kamertje thuis toe. De bladzijden van deze nieuwe bundel zijn niet genummerd en daar heeft de schrijver een reden voor. “Het gaat om allemaal losse stukjes zonder vervolgverhaal, zodat het boekje op iedere willekeurige pagina kan opengeslagen worden om te beginnen lezen. Sommige stukjes zijn universeel, andere zijn lokaal getint. Als streekschrijver komen Vlaamse mensen, natuur, dorpen en steden en uiteraard de regio Leie en Mandel aan bod.”

“Sommige stukjes zijn universeel, andere zijn lokaal getint”

De dichter heeft het niet graag over poëzie. Hij heeft het liever over ‘versjes voor de gaande man en vrouw’, het tastbare leven in begrijpelijke taal. “Ik ben dan ook een plezierschrijver.” Hoe dan ook, we doken een paar uurtjes in de bundel en konden ons verkneukelen in leuke herkenbare verzen. Niet alleen de mensen uit de regio, maar ook het landschap en biotoop van Mandel-Leie komen er gulzig aan bod.

‘Blauw Zwart – Code Rood’ wordt uitgegeven bij Uitgeverij Singel en kost 20 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.