Rik en Bernadette nemen afscheid na halve eeuw bibliotheekactiviteit in Oudenburg

Een verhaal van 50 jaar is geschreven: bibliothecaris Rik Casier slaat zijn boek toe en gaat samen met echtgenote Bernadette, meer dan 25 jaar zijn rechterhand in de bib, met pensioen.© (Foto LIN)
Een verhaal van 50 jaar is geschreven: bibliothecaris Rik Casier slaat zijn boek toe en gaat samen met echtgenote Bernadette, meer dan 25 jaar zijn rechterhand in de bib, met pensioen.© (Foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na 50 jaar bibliotheekactiviteit zegt Rik Casier de boeken vaarwel. En een unicum in Vlaanderen, ook zijn echtgenote Bernadette, die heel veel jaren zijn rechterhand was in de bibliotheek, ging eind april met pensioen. “Mijn passie voor boeken startte in mijn kindertijd. Stripverhalen liggen aan de basis. En bij meester Robert Vyvey, die een passie had voor film”, gaat Rik een halve eeuw terug in de tijd.

Bij Rik Casier begon de liefde voor het boek met de stripverhalen: “Suske en Wiske, De Rode Ridder, Bessy, Karl May, Biggles, Michel Vaillant, Dan Cooper, Buck Danny en zoveel anderen”, vertelt de afscheidnemende bibliothecaris die ze allemaal verslond.

Boek en film

“In het vijfde leerjaar zat ik in de klas van meester Robert Vyvey, die een passie had voor film. Zo leerde ik de klassiekers kennen die verfilmd werden: Ben Hur, El Cid, Spartacus. En door de strips van Karl May konden ook de films van Winnetou en Old Shatterhand me bekoren. Ook Laurel en Hardy, Buster Keaton en Charlie Chaplin behoorden tot mijn favorieten. Op televisie genoot ik van de vele feuilletons uit de jaren zeventig. Dit alles zette me aan het lezen, met als gevolg een wekelijkse bezoek aan de bibliotheek van het Kristen Gildhof in de Hoogstraat”, vertelt Rik Casier.

“Ik verslond de bekende jeugdklassiekers en daarna kwam het echte werk: De Loteling , De Leeuw van Vlaanderen , De Witte van Zichem , Mira of De Teleurgang van de Waterhoek , Malpertuis , Pallieter .”

Kunst en geschiedenis

Door de opgravingen in Oudenburg en films als Ben Hur , El Cid en Spartacus ging er voor Rik Casier een nieuwe wereld open in het middelbaar onderwijs. “Door de lessen geschiedenis en later esthetica, met de Klassieke Oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Romantiek op het programma, kreeg ik veel belangstelling voor kunst. En ook dit bracht me steeds dichter bij literatuur en de bibliotheek”, weet Rik Casier.

In 1971 startte Rik Casier op 14-jarige leeftijd als vrijwilliger in de bibliotheek, toen gevestigd in het parochiale centrum. “Ik mocht er boeken en strips plastificeren, etiketten kleven, boeken herstellen, inschrijven in het aanwinstregister. Dit gebeurde onder de deskundige leiding van bibliothecaris René Acke. Ietsje later werd ik al betrokken bij de uitleendagen, toen enkel op woensdagnamiddag en zondagvoormiddag.”

Vier keer verhuisd

Een groot moment was voor Rik Casier de verhuizing van de bib in 1976 van de Hoogstraat naar de Hoogwegel. Een jaar later behaalde hij als 19-jarige de akte van bekwaamheid tot het ambt van bibliothecaris in een openbare bibliotheek, een akte die ook zijn echtgenote Bernadette behaalde in 1981.

“Ik kreeg de functie van hulpbibliothecaris. In 1978 kwam er het bibliotheekdecreet, waarin stond dat iedere gemeente verplicht was om een bibliotheek te hebben. Indien die er niet was, moest de bestaande vrije bibliotheek worden overgenomen. In 1981 werd de erkenning als openbare bibliotheek aangevraagd en goedgekeurd. Daardoor werden subsidies voor het personeel en de werking mogelijk. De openingstijden werden uitgebreid naar 10 uur per week.”

“In 1982 behaalde ik het bibliotheekdiploma aan de provinciale leergangen voor bibliotheek- en documentatiewetenschappen in Brussel. Het duurde nog tot 1988 vooraleer de vrije openbare bibliotheek door de stad werd overgenomen. In 1993 volgde een tweede verhuizing naar de Hoogstraat 17 in de gebouwen van de H. Familie. We vermoedden dat dit voor een korte periode zou zijn, maar het duurde toch nog tot 1997 voor een inspectieverslag melde dat de bibliotheek niet meer aan de voorwaarden voldeed. Een jaar later kwamen de plannen voor de bouw of verbouwing van een nieuwe bibliotheek en verhuisden we in 1999, een derde keer, tijdelijk naar de Ettelgemsestraat 62 om dan in het magische 2000 de vierde keer alle boeken te verhuizen naar de Hoogstraat 17”, somt Rik Casier op.

“De vierde verhuizing van de bibliotheek gebeurde in stoet met de harmonie”

Het vierde keer versassen van de bibliotheek gebeurde op een speciale manier. “Het werd een symbolische verhuizing in stoet met de leerlingen van de lagere scholen. Het stadsbestuur, de dienst Cultuur en vertegenwoordigers van verenigingen brachten de boeken onder begeleiding van harmonie Sint-Cecilia naar de huidige locatie cc De Zuidpoort, ook de thuishaven van deze muziekvereniging, het Rode Kruis en het stedelijk kunstonderwijs”, vertelt Rik Casier nog.

Veel realisaties

Ook is hij trots op wat de voorbije 21 jaar in de bib gerealiseerd werd. “Met de hulp van de vele vrijwilligers die altijd wilden inspringen om boeken weer op hun plaats te brengen, ze te plastificeren en herstellen, bezoekers begeleiden. Ook een extra woordje voor de werkgroep School en Bib, Kamishibai, ‘t Leesgezelschap, Huis van het Kind en Boekstart voor de samenwerking.”

“Graag wil ik hier de vele vrijwilligers bedanken voor de jarenlange hulp en de prachtige uren die we samen hebben beleefd in de bibliotheek. Zij stonden altijd klaar. Een ware vriendschap voor het leven. Bernadette en ik stonden graag ten dienste van de lezers en hopen dat ze onze bib blijven bezoeken”, besluit Rik Casier.