Poperingse bibliotheek lanceert ‘Levende boeken’

We zien schepen Loes Vandromme, initiatiefnemer Stefaan Kempynck, Geert Cappoen, Celine Prinsier, Leonie Thoré, Kristof Moyaert, Erica Regheere, Caroline Deknudt en Joke Dejonghe. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vanaf nu kan men inschrijven voor de sessie ‘De Levende Bibliotheek’, die plaats heeft op zaterdag 12 februari in bib De Letterbeek, Veurnestraat. Twaalf mensen komen er getuigen over allerlei problematische zaken, kwetsbaarheid waarmee ze zelf af te rekenen hebben. Het betreft een organisatie van de Poperingse bibliotheek, in samenwerking met Avansa Westhoek (het vroegere Vorming Plus) en het psychiatrische ziekenhuis H. Hart Ieper.

“Het betreft een primeur in de Westhoek. De ‘boeken’ in de bib worden die namiddag mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan de lijve ondervonden. Nu doen ze hun verhaal, en helpen ze stereotypen te doorbreken”, zegt bibmedewerker Stefaan Kempynck, die met het concept kennismaakte in Scandinavië.

Komen onder andere aan bod: een slechtziende, een (gewezen) kankerpatiënt, iemand die seksueel anders geaard is, iemand die juist verhuisde naar een woonzorgcentrum, iemand die in armoede leefde, iemand die zichzelf verminkt, een alcoholist, iemand die seksueel misbruikt werd, iemand met hoogsensitiviteit enz.

“Voor eenmaal leent de bibliotheek geen boeken uit, maar personen. Bij het begin van de Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de twaalf Levende Boeken. Kies het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Als lezer hoor je een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens”, aldus nog Stefaan Kempynck.

Van 14 tot 17 uur zitten ze in een ‘spreekhoekje’ in de bib, waar ze telkens mensen ontvangen om een half uurtje te getuigen over hun levensloop. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit.

Stereotypen doorbreken

“De Levende Boeken zijn stuk voor stuk mensen die vooroordelen aan de lijve ondervonden. Door deel te nemen aan de Levende Bibliotheek willen ze zo helpen om stereotypen te doorbreken. Allemaal kenmerken en onderdeeltjes van identiteiten die onmiddellijk clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen”, vertelt schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

“In de Levende Bibliotheek krijgt elk levend boek de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen”, zegt Geert Capoen, verantwoordelijke Dienst Herstelgericht Werken Heilig Hart Ieper. “Zo maken we ruimte om kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. Het zijn twaalf verhalen over veerkracht. Het is ook nodig dat onze patiënten meer naar buiten treden.”

Open gesprek

Caroline Deknudt, educatief medewerkster bij Avansa Oostende-Westhoek, benadrukt dat de Levende Bibliotheek niet zozeer gaat over ‘verhalen vertellen’, maar over echt contact leggen. “Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? In een open gesprek kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek alles vragen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden ontmoeten. De bibliotheek is altijd al dé plek voor interessante ontmoetingen. We geloven dat een goed gesprek begrip en respect voor elkaar kan bevorderen en bijdraagt aan een warme samenleving.”

Primeur in Westhoek

“Dit is een primeur voor onze Westhoek. We vinden het belangrijk dat dit in onze streek kan plaatsvinden, omdat het algemeen bekend is dat in onze plattelandsregio emoties en open spreken over anders-zijn vaak nog veel te weinig aan bod kunnen komen. Als de eerste editie meevalt, denkt de bib eraan om Levende Bibliotheek zeker opnieuw te organiseren”, aldus de organisatoren.

Inschrijven kan via www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek, waar een volledig overzicht staat van alle Levende Boeken. Meer info: 057/33 29 02.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier