Ouders brengen roman van verongelukte zoon postuum uit

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

Bijna zes jaar nadat Alexander Baert (24) uit Zedelgem tijdens een bergwandeling in Oostenrijk om het leven kwam, brengen zijn ouders postuum zijn roman ‘Codex XIII’ uit. De twintiger was er al twee jaar aan bezig, maar kreeg nooit de kans om het helemaal te voltooien. “Ik probeerde in zijn hoofd te kruipen en het af te werken zoals hij het had gedaan”, zegt zijn papa.

“Ik heb er nog ongeveer een maand werk aan.” Dat antwoordde Alexander Baert (24) aan zijn ouders toen ze hem in juli 2015 vroegen naar het boek dat hij aan het schrijven. De twintiger was toen al twee jaar bezig, maar pas eind 2014 vertelde hij ook zijn ouders over zijn plannen.

Instrument

Alexander kon helaas zijn boek niet meer afmaken. En daarom brengen papa Eddy Baert (60) en mama Tania Verbutsel (59) uit Zedelgem het bijna zes jaar na zijn dood postuum nog uit. “Ik had tijdens het schrijven soms het gevoel dat ik als instrument gebruikt werd om zijn werk af te maken”, zegt Eddy.

Alexander was amper 24 jaar toen hij om het leven kwam. Hij was na zijn universitaire studies samen met een vriend op reis naar Oostenrijk vertrokken. Daarna zou hij op zoek gaan naar zijn eerste job.

Gladde rotsen

Maar op zondagmorgen 2 augustus 2015 ging het helemaal fout. Tijdens een afdaling in Neustift Im Stubaital gleed hij uit over enkele gladde rotsen. Hij viel zo’n honderd meter naar beneden en overleed ter plaatse.

Papa Eddy en mama Tania wisten natuurlijk dat hun zoon een boek aan het schrijven was. En daar gingen ze dan ook naar op zoek.

“Uiteindelijk geraakten we aan de gegevens van zijn computer. En toen werd duidelijk dat het al heel erg lijvig was. Hij had het document de naam TBOK gegeven en dat stond voor The Book of Knowledge . Het telde ongeveer 450 pagina’s en na een eerste lezing hadden we er niet meteen een goed oog in. Er zaten nog heel wat hiaten in en een einde was er nog niet”, vertellen de ouders.

 © (Foto GF)
© (Foto GF)

En dus ging papa Eddy zelf aan het schrijven. “Met veel tijd en moeite probeerde ik om in het hoofd van Alexander te kruipen. Mijn enige doel was dan ook om het boek af te werken zoals hij dat zou gedaan hebben.”

“Hier en daar vond ik nog losse nota’s van hem terug die hielpen of die de oplossing die ik voorzien had leken te bevestigen. Het was heel erg intens, maar ik zag het als een soort van belofte om zijn onvoltooide werk toch af te maken”, zegt hij.

Donkere middeleeuwen

Codex XIII werd een fantasyverhaal in een raadselachtig universum. Het gaat over de noorderling Hermes die van zijn grootvader op zijn sterfbed nog een belangrijke opdracht toegewezen krijgt. Het brengt hem op een odyssee in een setting die aan de donkere middeleeuwen doet denken.

De kladversie raakte eind 2018 klaar en uiteindelijk was het een jaar later helemaal af. Papa Eddy en mama Tania gingen dan ook op zoek naar een uitgever. Maar dat bleek geen makkelijke zoektocht.

“Uitgevers geven vaak voorrang aan bekende namen. En bovendien spreekt het genre niet meteen een groot publiek aan”, klinkt het. “Maar uiteindelijk kwamen we in contact met Beefcake Publishing. En zij waren wel bereid om het boek uit te geven.”

Boekenliefhebber

Het resultaat werd uiteindelijk een ingebonden hardcover van meer dan 500 pagina’s. Het is te koop in de boekenwinkel, via de uitgever zelf en in heel wat online winkels. “We zijn heel erg trots op het resultaat. Al hadden we het natuurlijk heel graag anders gezien”, aldus de ouders van Alexander.

Op de cover prijkt de naam van hun zoon. “Hij was een echte boekenliefhebber. Al van kleins af was hij bezeten door boeken. Op het feit dat zijn eigen boek nu effectief te koop is, zou hij heel erg trots geweest zijn. Het is ons dan ook niet om de verkoop te doen, maar wel om de droom van onze zoon uit te laten komen: een eigen boek uitbrengen.” (TL)

Lees hier het artikel over het ongeval van Alexander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier