Nico Blontrock interviewt het duo achter populaire strip Dictator Dirk

Nico Blontrock kroop nog eens in zijn rol als journalist om de makers van Dictator Dirk te interviewen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Nico Blontrock kroop nog eens in zijn rol als journalist om de makers van Dictator Dirk te interviewen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In de strip ‘Dictator Dirk’ halen cartoonist Bart Vantieghem en co-scenarist Koen De Brabander elke week in Brugsch Handelsblad de Brugse burgemeester en zijn schepenen door de mangel. Een van hun geliefde doelwitten is cultuurschepen Nico Blontrock. Naar aanleiding van hun tweede verzameld werk, Dictator Dirk 2, kruipt hij nog eens in de rol van journalist om hén eens het vuur aan de schenen te leggen…

Het is al enkele jaren een traditie in Brugsch Handelsblad: een strip van Bart Vantieghem en Koen De Brabander over het wel en wee van de Brugse politici. Eerst was er ‘Patrick & Yves’, een strookje waarin burgemeester Patrick Moenaert en cultuurschepen Yves Roose de hoofdrol speelden. Na een sabbatperiode werd de draad weer opgepikt met ‘Kameraad Renaat’, een stripverhaal met burgemeester Renaat Landuyt als belangrijkste figuur. En na de verkiezingen in 2018 startte ‘Dictator Dirk’, die de avonturen van burgemeester Dirk De fauw en zijn schepenen volgt. Een van de favoriete figuren van het duo én van de lezers is cultuurschepen Nico Blontrock. “Ik ga een geheim verklappen”, zegt Koen De Brabander. “Als we het scenario klaar hebben, zeggen we wel eens tegen elkaar: zouden we Nico er nog in kunnen krijgen? Hij is graag gezien, is een dankbaar personage én hij deelt het ook altijd op zijn sociale media.” (lacht)

Nico Blontrock: Hebben jullie het zich nog nooit beklaagd dat jullie met de strips begonnen zijn?

Bart Vantieghem: “Als ik kijk aan het werk dat ik eraan heb en zie hoe onderbetaald ik ben, wel. (lacht) We hebben de indruk dat het goed gelezen wordt, dat het leeft bij de mensen. Zelfs Dirk De fauw zelf zegt dat onze strip het eerste is dat hij bekijkt als hij het Brugsch Handelsblad openslaat. Wel jammer voor de artikels van Olivier Neese. (lacht) Bij de voorganger, Patrick & Yves, hadden we na enkele jaren wel het gevoel dat het genoeg geweest was.”

Koen De Brabander: “Ik ben er toen zelfs mee gestopt, waarna Bart nog een tijdje alleen is doorgedaan. Het was ook maar een strookje van drie, vier plaatjes en de vaste thema’s – de Meifoor, het bierfestival, de vakantie van de burgemeester – waren we beu. Nu is de strip veel groter, met meer plaatjes en kunnen we veel meer doen.”

Bart Vantieghem: “Eigenlijk waren we van plan om opnieuw met een strookje te beginnen. Maar we vroegen een tariefverhoging, maar daartegenover stond dan wel dat het groter moest.” (lacht)

“In sommige stripwinkels verkoopt Dictator Dirk beter dan Jommeke” – Koen De Brabander

Koen De Brabander: “En uiteindelijk is dat wel positief voor het verhaal dat we willen brengen. Vroeger maakte ik de scenario’s alleen, nu niet meer.”

Nico Blontrock: Wat doe je dan wel nog? (lacht)

Koen De Brabander: “Op maandag bellen we met elkaar en zoeken we samen onderwerpen. Daarna beginnen we daarover te brainstormen. Samen bedenken we het scenario. Maar alles staat en valt met Bart. Als hij het niet meer ziet zitten, dan houdt het op. Hij doet het grote werk. We overleggen en brainstormen, maar Bart doet de regie, het tekenwerk…”

Bart Vantieghem: “Opvallend is dat we eigenlijk niet dezelfde humor hebben.”

Nico Blontrock: Bart, jij bent de man van de harde humor. Soms kwetsend, als ik dat mag zeggen?

Bart Vantieghem: “Kwetsend? Mijn kwetst het niet.” (lacht)

Koen De Brabander: “Zeer intelligente opmerking, Bart.” (lacht)

Koen De Brabander: “Ik wil de goede smaak bewaren.”

Bart Vantieghem: “Er zit toch geen greintje goeie smaak in heel die strip?” (lacht)

Koen De Brabander: “Ik hou enorm van de tegenstellingen. Om bijvoorbeeld Dirk te uitgebreid en platvloers te laten vloeken, wat hij in het echte leven niet doet. Bart houdt daar ook van, maar ik ben iets meer geremder daarin. Maar dat is niet nodig. Het is goed dat Bart tegengas geeft. Anders zou een cartoon ook niet werken. Alles staat en valt met de mop die werkt. Ik ga mijn mening aan Bart geven, maar ik zal nooit een veto stellen. Bart krijgt de volledige controle. Nu, anders zou hij ook niet luisteren, hoor.” (lacht)

Bart Vantieghem: “Ik hou ervan om fatsoenrakkers in de gordijnen te jagen.”

Nico Blontrock: Koen, Bart maakt de cartoon ’s nachts. Voor de cartoon naar de krant vertrekt, zie je die niet meer. Heb je nooit gedacht: wat heb je er nu van gemaakt? En eerlijk antwoorden.

Bart Vantieghem: “Hij is ons tegen elkaar aan het uitspelen, Koen. ’t Is een lepe journalist.” (lacht)

Koen De Brabander: “De moeilijkheid is dat ik sommige mensen ken. Dan denk ik wel eens: Bart, moet dat nu? (lacht) Maar uiteindelijk vertrouw ik Bart volledig en ben ik blij dat hij me niet altijd volgt. Soms voeren we harde discussies, maar op het einde van het gesprek zeg ik altijd: doe maar! En dat werkt ook. Meestal.”

Nico Blontrock: Behalve ‘Zotte Pol’ komen er geen andere politici dan de schepenen aan bod. Hoe komt dat?

Koen De Brabander: “Vanaf het begin hebben we gezegd: alleen de schepenen. Punt. Maar ‘Zotte Pol’ is zo’n nationaal en dankbaar figuur. Als we een personage nodig hebben dat aan de vrouwen moet zitten… Het ligt zó voor de hand. (lacht) We krijgen soms klachten van een ander oppositielid waarom N-VA wel aan bod komt in de strip en zij niet. Iemand van Groen, ik weet niet meer wie het was.”

Bart Vantieghem: “Je weet het wel, maar je gaat het niet zeggen.” (lacht)

Koen De Brabander: “We werken niet op bestelling. Er is ook al een schepen geweest die vroeg of we hem niet iets verstandiger wilden laten overkomen. Dan doen we uiteraard het omgekeerde. (lacht) De vrouwelijke schepenen klagen ze te weinig aan bod komen. Desje (Mercedes Van Volcem, red.) durft wel eens een berichtje te sturen dat het een CD&V- en mannenstrip is. Sorry, we zijn we daar heel objectief in. We kijken wie in de kijker loopt, wat de actualiteit is. Eerlijk: de vrouwen in het college vallen minder op. Met een boom te knuffelen, loop je niet in de kijker.”

Bart Vantieghem: “Je hebt automatisch personages waar je meer mee kan doen. Je hebt (aarzelt) dikke Nico, uiteraard.”

Koen De Brabander: “Als stripfiguur, hé!”

Bart Vantieghem: “En Pablo Annys als de foute womanizer. Franky Demon, de CD&V’er die nog niet uit de kast kwam…”

Koen De Brabander: “Mathijs Goderis als de jongste schepen en het kind van het college. Zijn reacties in de strip, dat kinderlijk enthousiasme en naïviteit, zijn trouwens gebaseerd op mijn zoontje, toen die zes jaar was. Dat zijn karikaturen, hé. Zo werkt dat. Net zoals jij 17 keer magerder bent in het echt, Nico.”

Nico Blontrock: Excuseer, 18 keer. (lacht) De strip is zeer populair. De eerste is al herdrukt, de tweede loopt ook goed. Hoe verklaren jullie dat succes?

Koen De Brabander: “Het is een voordeel dat je met ietwat bekende mensen werkt. Een politieke strip met fictieve figuren zou anders nooit zo in de kijker staan. Bovendien speelt het zich af in Brugge, pikken we in op de actualiteit…”

Bart Vantieghem: “De mensen vinden het ook leuk dat machthebbers in hun onderbroek gezet worden.”

Koen De Brabander: “We moeten er enkel over waken dat we niet te salonfähig worden. Het is tof dat alle politici met ons op de foto willen staan bij de lancering van ons tweede boek en de strip omhelzen, maar ze mogen zich ook niet mispakken. We varen onze eigen koers en er zal ook wel eens iets passeren dat ze minder graag zullen zien.”

Bart Vantieghem: “De schepenen moeten in het college toch wel eens groen lachen?”

Nico Blontrock: Wel, euh… Zeg, ik stel hier wel de vragen, hé. (lacht)

Koen De Brabander: “Maar ik vond het fantastisch dat Franky Demon op onze boekvoorstelling was. Dat toont dat hij zichzelf kan relativeren.”

Nico Blontrock: Is de strip in de krant trouwens identiek zoals in de boeken?

Koen De Brabander: “Twee of drie keer is hij door de redactie aangepast geweest, omdat we ‘foute’ woorden gebruikten die de krant niet plaatst. Maar de ongecensureerde versies vind je dus in de boeken, die uitgegeven zijn voor Peter Bonte. We hadden hem voorzichtig benaderd en hij was meteen enthousiast. Weet je, uit idealisme geeft hij jaarlijks meer dan vijftig strips uit. Kan je dat inbeelden? Echt tof. Weet je dat in sommige stripwinkels Dictator Dirk beter verkoopt dan de nieuwe Jommeke?”

Nico Blontrock: Hebben jullie genoeg inspiratie om de volledige legislatuur door te gaan?

Bart Vantieghem: “Hoelang moet jij nog?”

Koen De Brabander: “Word je binnen twee jaar vervangen door Martine Matthys?”

Bart Vantieghem: “Mochten we stoppen, zou je het meteen voelen in je verkiezingsresultaat, Nico.” (lacht)

Nico Blontrock: Laat het ons hier bij laten. Bedankt, heren!

‘Dictator Dirk 2’ is uitgegeven bij Uitgeverij Bonte. Het is verkrijgbaar in elke Brugse boekhandel. Richtprijs: 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier