Nena Deburchgraeve brengt eerste boek voor kinderen uit

Paul Bruneel

Nena Deburchgraeve (36) uit Middelkerke brengt haar eerste boek uit. Het boek kreeg de titel ‘Het verhaal van Knip en Plak Genderstereotypering… ik zeg neen!’ mee. Nena confronteert in het boek, op een speelse wijze, de jonge lezers en de ouders met genderstereotypering in de maatschappij waarin we momenteel leven. De toon wordt hierbij al gezet met de zwart-wit illustraties, die ze trouwens ook zelf maakt, zonder kleuren die deze stereotypering in de hand kunnen werken.

Nena is heel creatief. Als onderwijzeres wil ze in de toekomst nog meer boeken schrijven. Momenteel is ze bezig met een project om kinderen hun emoties kenbaar te laten maken via creatieve opdrachten.

“Ik was altijd al creatief en hield me al van kleins af bezig met tekenen en schrijven. In mijn boek licht ik moeilijke thema’s uit en het uiteindelijke doel is deze toegankelijk en bruikbaar te maken voor een breed lezerspubliek, waaronder ook het onderwijs. De bedoeling van mijn boeken is dat kinderen op een speelse manier moeilijke thema’s onder de loep kunnen gaan nemen”, zegt Nena.

Moeilijk bespreekbaar

Ze is afkomstig van Veurne, maar woont nu toch al meer dan tien jaar in Middelkerke. Nena volgde een opleiding lager onderwijs en ging ook op zoek naar thema’s en zaken die kinderen bezig houden. “In veel gevallen zijn dat thema’s die moeilijk bespreekbaar zijn en heel vaak durven kinderen zich ook niet te uiten. Het verhaal van Knip en Plak is een verhaal en tegelijk werkboekje dat kinderen wegwijs maakt rond het thema genderstereotypering. Op een speelse manier laat ik de kinderen kennis maken met dit thema. Ik laat ze ontdekken dat niet alleen jongens van jongensdingen kunnen houden, maar dat ook meisjes hiervan kunnen houden en andersom”, vervolgt Nena.

“De kinderen worden geconfronteerd met het stereotype denkbeeld dat vandaag eigenlijk nog steeds heerst in de maatschappij dat een jongen er moet uitzien als een jongen en jongensdingen moet doen en een meisje als een meisje er moet uitzien en meisjesdingen moet doen. Na het lezen van het verhaal bedenken de kinderen zelf een vervolg. Dit kan door te schijven, maar ze kunnen dit ook doen door het vervolg in groep te vertellen. Aansluitend op het verhaal vinden de kinderen ook wat werkblaadjes terug, zoals het maken van een collage.”

Bestellen

Het boek werd uitgebracht door uitgeverij Boekscout uit Soest en telt 34 pagina’s. De prijs bedraagt 14,99 euro. Het kan worden besteld via Boekscout of via bol.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier