Nele Vandenberghe uit Kortrijk schrijft roman over vluchtelingen

Voor haar boek en dichtbundels schilderde Nele zelf de kaft.©Els Deleu
Voor haar boek en dichtbundels schilderde Nele zelf de kaft.©Els Deleu
Els Deleu

Nele Vandenberghe (65) uit Kortrijk schreef met ‘De cirkel’ onlangs weer een roman. ‘Dansende vingerpopjes’ en ‘Voorbij het uur van de schemering’ zijn de nieuwe dichtbundels die ze lanceert.

Nele is niet aan haar proefstuk toe. In 2015 en in 2017 bracht ze al romans uit en ook heel wat van haar gedichten vonden de weg naar de lezer. Ondertussen is ze met pensioen. Voor haar boek en dichtbundels schilderde ze zelf de kaft.

De cirkel gaat over vluchtelingen die een nieuw leven willen opbouwen. “De ene vindt harmonie dankzij de liefde van haar man en voor de andere gaat het wat moeilijker. Zij raakt verwikkeld in een spiraal van geweld, waarbij haar dochter ontvoerd wordt. Met de steun van een vriendin kan ze toch een hoopvolle toekomst tegemoet gaan.”

Bootvluchtelingen

Nele vertelt dat de roman gaat over vriendschap, liefde, vergeving en wat het betekent zich open te stellen voor een ander. Haar inspiratie haalde Nele uit de realiteit. “Uit verschillende situaties haalde ik stukjes en ik maakte er een fictief verhaal mee. Toen ik zo’n 30 jaar oud was kwamen nog niet veel mensen van andere origine naar België. In Heule, waar ik woonde, kwamen bootvluchtelingen aan. Ik ben bij hen betrokken geraakt en zag alle moeilijkheden waarmee ze te kampen hadden. Ook voor de kinderen was het moeilijk want ze kenden de taal niet.”

Nele is nog altijd sterk betrokken bij het leven van vluchtelingen. “Ik ben vertaalster en bij mij zijn ze welkom om hen te helpen met papieren die ze niet kunnen ontcijferen omdat ze de taal niet kennen.” Neles boek is ook een beetje een ode. “Ik woonde twee jaar als vrijwilliger in Afrika. Ik had vier kinderen en voelde me nederig omdat mensen mij aanvaardden. Toen besefte ik maar al te goed dat vluchten uit je thuisland niet niets is!”

Nele en haar man Patrick Terrie zouden vorig jaar reizen. “Dat kon niet door corona. Toen bedacht ik dat ik de problemen waarmee vluchtelingen te kampen hadden toch eens moest beschrijven. Zij zijn een stukje mijn voorbeeld geweest.”

“Alles komt goed”

“Het boek is als het ware een stukje hun cultuur door mijn ogen gezien, met enorm veel respect, nederigheid en dankbaarheid. Velen zien ‘vreemdelingen’ als een gevaar, waardoor ik dacht ‘daar moet over geschreven worden’. Ik voel me opgenomen in hun cirkel, die groter is dan hun gemeenschap.” De titel verwijst ook naar de cirkel van de mandala van de boeddhisten: als het slecht zit, gaat het leven toch verder. Het einde is hoopvol. De cirkel van het leven is rond: alles komt goed!”

Gedichten

Nele maakte er ook werk van om haar gedichten van over een periode van 15 jaar samen met nieuwe gedichten te ordenen per thema. De thema’s over de twee boekjes zijn ’liefde’, ‘gevoelens’, ‘natuur’, ‘maatschappij’, ‘filosofische gedachten’, ‘dolend in de stilte’ en ‘heftige gevoelens’.

Nele weet nog van elk gedicht dat ze schreef de bron of situatie waar het ontstaan is. “De gedichten zijn heel toegankelijk en ook de nieuwe lay-out zorgt ervoor dat je sneller eens je dichtbundel bij je pakt”, zegt ze.

‘De cirkel’ en de dichtbundels zijn gepubliceerd bij Brave New Books en kan je bestellen voor 19 euro (exclusief verzendingskosten) per boek via www.bravenewbooks.nl/ nelevandenberghe of bij Nele op 0486 75 51 42.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.