Nachtuil is het vijfde poëtisch project van Marc Debuysere: “Schrijven is zwoegen en afzien”

Ieperling Marc Debuysere heeft een nieuwe dichtbundel uit. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Dit weekend trapt het Davidsfonds Ieper het cultureel seizoen opnieuw op gang. Dit doen ze traditiegetrouw tijdens het Vers Geperst-initiatief en meteen lanceren ze ook de nieuwe dichtbundel van Ieperling Marc Debuysere die met ‘Nachtuil’ zijn vijfde poëtisch project aflevert, waarvan vier dichtbundels.

Wie veel naar de Ieperse bibliotheek ging, kent ‘Marc met de snor’ ongetwijfeld, maar sinds 2014 heeft hij meer tijd om te schrijven want in dat jaar ging hij met pensioen. “Ik heb altijd veel gelezen en het schrijven is daar eigenlijk uit voortgevloeid. In het tweede middelbaar lazen we Paul Van Ostayen bij leerkracht Guido Bouchaert, die mijn interesse in de poëzie heeft aangewakkerd. Maatschappelijke wantoestanden en wereldproblematieken zijn ook altijd een inspiratiebron voor mij geweest.”

Marc Debuysere heeft al vier publicaties achter zijn naam staan. “In 1970 heb ik Konsentriese sirkels in eigen beheer uitgegeven op 100 exemplaren. Dat was samen met Guido Logie die de andere helft van die bundel, ‘weemoedig verloren’, voor zijn rekening nam. We hadden de eerste en de tweede prijs in een nationale poëziewedstrijd gewonnen en besloten samen een dichtbundel uit te geven. La Malcontenta kwam pas uit in 1987 op 300 exemplaren. Dat was in opdracht van het Gentse poëziecentrum. Voor datzelfde poëziecentrum heb ik dan ook nog de dichtbundel Droomkoorts geschreven. Mijn laatste werk dateert toch ook weer van zo’n dertig jaar geleden. De Eerste Premie van de Provincie West-Vlaanderen voor ongepubliceerd werk die ik kreeg in 1990 voor Droomkoorts mag de aanzet genoemd worden voor de gedichten die ik schreef bij schilderen van Ieperling Dirk Clement. En nu presenteer ik Nachtuil, ook weer op basis van kunstwerken. Deze keer zijn die van de hand van wijlen Gilbert Degryse en van Kurt Peiser. ”

Drijfveren om te dichten moet Marc niet ver zoeken. “Onvrede met jezelf en met de wereld zijn de voornaamste. Ik zet die dan om in taal, wat in mijn ogen toch nog steeds het meest democratische medium is. Aangezien ik niet direct een ochtendmens ben schrijf ik liefst ’s avonds. Uit al mijn inspiratie en vooral veel transpiratie ontstaat er dan soms een gedicht. Het is echt zwoegen en afzien. De dichtbundel ‘Nachtuil’ bestaat uit 40 gedichten en wordt uitgegeven met een afbeelding van de werken die mij geïnspireerd hebben.” Ondertussen schreef Marc vorig jaar vooral proza. ‘Ik schreef onder meer een historische vertelling over het leven en de dood van mijn opa Jeroom Verhaeghe. Het werd gepubliceerd op het internet in de digitale erfgoedkrant ‘doos gazette’.” (SD)

De dichtbundel van Marc Debuysere wordt voorgesteld op vrijdag 10 september om 19.30 uur in de Ieperse bibliotheek. De dichtbundel kopen kan via www.spring-produkties.be en kost 19,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier