Misdaadschrijver Jos Pierreux draagt boek ‘Russische Poppetjes’ op aan wijlen Leopold Lippens

Daan Van der Sluys (Standaard Boekhandel), Luc Claesens (tekenaar van de kaft) en Jos Pierreux.© DM
Daan Van der Sluys (Standaard Boekhandel), Luc Claesens (tekenaar van de kaft) en Jos Pierreux.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

‘Russische Poppetjes’, de nieuwste misdaadroman van Jos Pierreux (64) uit Knokke-Heist, is uit. De thriller krijgt in Nederland bijzonder goede commentaar en is opgedragen aan wijlen burgemeester Leopold Lippens.

“De policiers van Jos Pierreux hebben een geheel eigen charme. Het taalgebruik van deze Vlaming is weelderig en associatief, zijn personages kleurrijk. In ‘Russische Poppetjes’ tart hij de grenzen van alles wat positief correct is meer dan in zijn eerdere werk”, schrijft Vrij Nederland. Positieve commentaar die kan tellen!

Hercule Poirotprijs

“In China steekt een onbekend virus de kop op: corona. Eerst reageert het Westen lacherig, tot Europa eindelijk in de gaten krijgt dat het ernst is. Een pandemie kondigt zich aan, het land stevent af op een lockdown. In die almaar benauwendere sfeer is het voor de Knokse politie moeilijk werken. Een bejaarde die toegetakeld op een bank sterft, bezorgt inspecteur Luc Borré een pak kopzorgen”, verraadt Jos Pierreux, die in 2018 de felbegeerde Hercule Poirotprijs won, de korte inhoud van zijn 16de boek.

Als er in ons land iets gebeurt, zoals recent de zaak Jürgen Conings, dan springen daar een heleboel mensen bovenop

“Mijn nieuw boek speelt zich af in de aanloop naar corona. Een dankbaar item dat ik als misdaadauteur niet kon laten liggen. ‘Russische Poppetjes’ is geen uitstap naar Rusland. Het boek gaat ook niet over de Russische meisjes. Als er in ons land iets gebeurt, zoals recent de zaak Jürgen Conings, dan springen daar een heleboel mensen bovenop. De pers melkt het item uit, de politiek probeert daar zijn profijt bij te doen… Dat en heel wat andere zaken klaag ik aan in mijn nieuwste boek.”

Knokke als perfecte setting

“Mijn boeken vertrekken telkens vanuit een ander oogpunt. De ene keer vanuit het standpunt de moordenaar, dan van het slachtoffer…De twee constante factoren in mijn verhalen zijn inspecteur Luc Borré en Knokke. Knokke is de perfecte setting voor mijn boeken. Ik moet daar niet onnozel over doen: het is ook commercieel interessant. Ik heb hier een trouw publiek. Ik vind het gewoon ook leuk om over Knokke te schrijven. ‘Russische poppetjes’ is niet alleen voor lokale lezers herkenbaar, maar voor iedereen die al in Knokke-Heist was. Mijn nieuw boek speelt zich bovendien af in de verstikkende sfeer die er kwam met het begin van corona. Die sfeer geeft dit boek ontegensprekelijk een meerwaarde.”

Opgedragen aan Leopold Lippens

“In mijn nieuwste boek zien de lezers wijlen Leopold Lippens terug. ‘Russische Poppetjes’ is opgedragen aan de gewezen burgemeester. Hij was een dankbaar persoon om verhalen rond te bouwen. Ik speel met het idee om hem in mijn boeken het eeuwige leven te geven”, besluit Jos.

‘Russische Poppetjes’ kost 22,5 euro en is te koop in de Standaard Boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier