Lytha, Maxim en Niels uit De Pinker maken poëzieboek ‘Je hebt nooit te veel woorden’

Lytha Brunfaut (18), Maxim Wicke (14) en Niels Pover (16) van Buso De Pinker uit Poperinge hebben zelf een poëzieboek geschreven.© De Lovie
Lytha Brunfaut (18), Maxim Wicke (14) en Niels Pover (16) van Buso De Pinker uit Poperinge hebben zelf een poëzieboek geschreven.© De Lovie
Redactie KW

Leerlingen Lytha Brunfaut (18), Maxim Wicke (14) en Niels Pover (16) van Buso De Pinker uit Poperinge hebben een poëzieboek geschreven. De kwetsbare jongeren gingen op poëtisch avontuur met Maarten Inghels, schrijver en voormalig stadsdichter van Antwerpen.

De klas 3WEG uit de Pinker, een type 3-school voor kwetsbare jongeren in Poperinge vroegen leerkracht Griet Opsommer om iets rond schrijven te doen. “De jongeren schrijven soms hun frustraties en zorgen neer. Ze hebben al het een en ander meegemaakt, met elk hun eigen verhaal. Ik merk dat het gemakkelijker is voor hen om hun emoties af te schrijven. Ik ging dus op zoek naar een waardevol project”, vertelt Griet.

“Om de jongeren de kans te geven zich volledig te ontplooien diende ik een aanvraag in voor een subsidie van Cultuurkuur. Toen die op zak was, klopte ik aan bij De Figuranten, een sociaal-artistieke werkplaats. Die bracht mij in contact met Maarten Inghels”, zegt de leerkracht. “Als voormalig stadsdichter van Antwerpen ziet Inghels poëzie veel breder dan bundels en boeken, maar hij beschikt ook over een arsenaal aan technieken en inzichten om de jongeren hun eigen stem te laten vinden.”

Inspiratieuitstappen

“Afgewisseld door inspiratieuitstappen naar poëziesteden Antwerpen, Brugge en Oostende, werkten Lytha, Maxim en Niels aan een persoonlijk traject, zonder verplichtingen. Al snel raakten ze gefascineerd door poëzie die een plaats in de stad krijgt en zo als het ware een fysieke, dagdagelijkse interventie vormt. Ze experimenteerden bijvoorbeeld mee aan het strand van Oostende”, vertelt Griet.

Al hun inspanningen en harde werk leidde tot hun eigen bundel ‘Je hebt nooit te veel woorden’. “Tuur Uyttenhove, huisfotograaf bij De Figuranten, maakte foto’s van belangrijke en mooie momenten tijdens het proces, waarbij zowel individueel als in groep werd gewerkt. Grafisch vormgever Bart Knockaert ging vervolgens samen met de jongeren aan de slag met al dit grafisch en tekstueel materiaal, en werkte het boek af in samenspraak met klas 3WEG.”

Faalangst

“In de bundel staan een 20 à 30-tal teksten en gedichten. Ze zijn terecht trots op wat ze hebben bereikt. Deze jongeren hebben weinig vertrouwen en hebben vaak angst om te falen. Dit heeft hen heel veel voldoening en het toont ook aan de buitenwereld dat ze het kunnen. Zelf vind ik het heel belangrijk dat ze weten tot wat ze in staat zijn.”

Van het boek werden een 120-tal exemplaren gedrukt. “In het Poëziecentrum in Gent zal het boek verkrijgbaar zijn. Het werd een groter succes dan we gedacht hadden en eigenlijk zijn er geen bundels meer te koop. Misschien komt er nog een vervolg. Lytha, Maxim en Niels hebben kunnen proeven van dit project. Het gaf hen veel motivatie en dit is een succesverhaal. Van Maarten Inghels kregen ze ook de boodschap: ‘blijven schrijven!’”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier