Luisteren naar ‘zingedichten’ op Open Monumentendag: Poëzie binnenin de klokkentoren

Poëzie is al jarenlang een grote passie van Tom Veys (41). (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Op Open Monumentendag, zondag 12 september, organiseert Woordentij op twee bijzondere locaties in Roeselare voorleesmomenten met dichters uit België en Nederland. “Iedereen kan komen genieten van originele poëzie”, aldus Tom Veys, die samen met Daniel Billiet het project organiseert.

Enkele jaren geleden besloten Daniel Billiet (71) en Tom Veys (41) Woordentij op te richten, een samenwerkingsverband om kleine poëzie-events te organiseren. Nu hebben ze zestien dichters uit België en Nederland uitgedaagd om een zingevingsgedicht te schrijven. “We wilden mensen aanzetten tot nadenken over de zin van het leven of over de zin van de natuur”, zegt Tom. “Dat hoeft niet noodzakelijk religieus gericht te zijn, maar dat mag uiteraard. Het interessante is net dat elke dichter vanuit een andere invalshoek schrijft. Dat kan bijvoorbeeld vanuit een puur persoonlijk of menselijk perspectief zijn, maar evengoed vanuit een ecologisch standpunt.”

Albrecht Rodenbach

Bij elk project zoekt Woordentij nieuwe dichters en proberen ze een goede verhouding tussen mannelijke, vrouwelijke en jonge en oudere schrijvers te vinden. De bedoeling van dit evenement is om verschillende dichters samen te brengen en het publiek te laten genieten van hun kunst. De gedichten zullen voorgelezen worden op twee passende locaties, namelijk in de klokkentoren van de Sint-Michielskerk en in De Bremstruik. Dit project wordt onder andere gesteund door stad Roeselare. Michel Veracx, voorzitter van de Roeselaarse Klokkengilde en verantwoordelijke van de klokkentoren zal een korte uitleg geven over de locatie. Ter gelegenheid van het Albrecht Rodenbachjaar zal er van Albrecht Rodenbach zelf ook een gedicht worden voorgelezen in de context van zingeving na een korte duiding over zijn leven.

Het is fantastisch om dichters samen te brengen

Tom Veys werkt als parochieassistent voor Kerk in Roeselare. Daarnaast schrijft hij zelf al gedichten sinds hij in 2005 een workshop volgde bij Daniel Billiet. Ook hij zal op Open Monumentendag een eigen creatie voordragen. “Mijn zingedicht gaat over het licht. Soms moet je lang aan een gedicht werken, maar in dit geval kwam de inspiratie vrij snel. Ik hou van een beschrijvende stijl, waarbij de visuele aspecten een belangrijke rol spelen. Veel dichters kunnen bepaalde zaken waarschijnlijk beter verwoorden dan ik, maar het samenbrengen van zo veel creatievelingen maakt me blij. Naast zelf schrijven zorg ik dan ook heel graag voor de organisatie en de vormgeving en kan ik er veel plezier uithalen om andere dichters samen te brengen, om te zien hoe zoiets moois kan ontstaan. Bovendien kan ik ook echt genieten van het werk van anderen.”

Ambitieus

Tom en zijn vader, die trouwens vroeger een drukkerij bezat, zullen binnenkort de 16 gedichten bundelen, de lay-out verzorgen en uitgeven. Als Tom in de toekomst meer van zijn poëzie zal publiceren staat nog niet vast: “Ik ben ambitieus, maar ik kan de toekomst niet uitstippelen. Momenteel ben ik heel erg blij met mijn huidige job als parochie-assistent voor Kerk in Roeselare, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat ik iets meer met poëzie doe.” (SM)

Info: de voorleesmomenten gaan door om 14, 15, 16 en 17 uur op zondag 12 september in de klokkentoren van de Sint-Michielskerk en in De Bremstruik (Arme Klarenstraat 36). Beide locaties liggen op wandelafstand van elkaar in Roeselare en de toegang is gratis.