Lisbeth Morlion leent nog een laatste keer boeken uit: “Altijd ten dienste van lezers”

Liesbeth Morlion neem straks afscheid van de bibliotheek. (foto EF)
Redactie KW

Lisbeth Morlion (64) leent dit weekend nog één keer boeken uit in de gemeentelijke bibliotheek van Heuvelland. Lisbeth was er van bij de start bij: eerst als assistente en aansluitend als bibliothecaresse. In september verhuist ze met haar man Rik Myngheer van Nieuwkerke naar Kortrijk. Bieke Breyne neemt vanaf 1 september Lisbeths taak over.

In 1997 werden de boekenclubs van Kemmel, Loker, Dranouter, Nieuwkerke, Westouter en Wijtschate samengebracht tot de openbare bibliotheek. Die kreeg in 1998 erkenning en subsidies via het Vlaamse bibliotheekdecreet. Lisbeth blikt positief terug op haar loopbaan als bibliothecaresse. Opvallend was bijvoorbeeld dat de bib in Wijtschate open was op zondag. “Voor de samensmelting en toen ieder dorp nog zijn bib had, waren het zusters en pastoors die instonden voor de boeken. En dat gebeurde op zondag na de mis. We zijn, denk ik, een van de weinige bibliotheken die op zondag open zijn. Maar met succes. Heel wat lezers vinden dan de weg naar hier.”

Lisbeth was al die jaren enthousiast bezig met haar job en stond altijd ten dienste van de Heuvellandse lezers. “Zij bepaalden vaak welke boeken er werden aangekocht. Onze dorpen hebben bijvoorbeeld een sterk landbouwverhaal en ook boeken rond de geschiedenis van de kerken waren populair.” De bib telde bij de opstart een 3.000-tal boeken. Later werd dat aantal verdrievoudigd tot nu een collectie van 38.000 te ontlenen items.

De lezingen met auteurs en lokale mensen waren telkens geslaagde avonden

Lisbeth Morlion richtte ook een leesgroep op. “Samen kozen we een boek om dat achteraf te bespreken. Daaruit vloeiden ook de avonden met auteurs. En later ook met bekende Vlamingen. Hier wil ik toch wel Martin Heylen vermelden die bij mij een grote indruk naliet. Lezingen werden vaak ook gegeven door lokale mensen. Met een gemiddelde opkomst van 70 toehoorders waren het telkens geslaagde avonden.”

De voorbije twee jaar werkte Lisbeth in coronamodus. “Het was een vrij rare periode. Wie had gedacht dat ik nog boeken zou afwassen? Toch zijn we relatief vroeg opengegaan. Samen met de containerparken. Daar konden de mensen al hun afval kwijt, bij ons kwamen ze om hun geestelijke gezondheid op peil te houden.”

Werken

Het was ook een periode waarin het niet zo makkelijk was nieuwe boeken aan te kopen. Toch vond Lisbeth de weg naar de boekhandels. “Als je dan zo goed als alleen op de baan bent, vraag je je wel af of je het goed doet.”

Niet alleen de coronacrisis bezorgde Lisbeth kopzorgen. “Er waren ook de werken in het dorp. Ik heb van bij de start gezegd dat de werken zouden klaar zijn als ik zou stoppen. En zo is het. Wellicht hebben we door de werken een aantal lezers ik denk daarbij aan zij die van Loker en De Klijte moesten komen zien verdwijnen naar de stadsbibliotheek.”

Lisbeth trekt straks niet alleen de deur dicht van de bib, ze vertrekt ook naar Kortrijk. “Op die manier wonen we veel dichter bij de kinderen”, legt ze uit. “Ondertussen ben ik al geabonneerd op de nieuwsbrief van de gemeente. Dus kom ik wel nog eens langs voor een activiteit. Op 30 september bijvoorbeeld wanneer Christine Van Broeckhoven komt praten over dementie. Zeker een aanrader”, besluit Lisbeth Morlion. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier