Lees het Boekenjagersboek en steun drie goede doelen: ook Lectrr, Herr Seele en Luuk Gruwez droegen hun steentje bij

Veerle Nijs is zelf een fervente boekenwurm, hoe kan het ook anders. Een eigen boek schrijven was altijd al haar kinderdroom.
Phebe Somers

De Boekenjagers is een initiatief van Veerle Nijs dat vijf jaar geleden in het leven werd geroepen. Zoals de naam al kan vermoeden staat de groep volledig in het teken van boeken en lezen. Om het vijfjarig jubileum te vieren, creëerde de bezielster zélf een boek, met de hulp van tientallen bekende auteurs. Ook de West-Vlaamse Lectrr, Herr Seele en Luuk Gruwez leverden een bijdrage.

Het concept van De Boekenjagers? Een boek verstoppen in je eigen buurt en daarna een tip over de vindplaats posten op de gelijknamige Facebookgroep. Heb je zelf een zwerfboek gevonden? Neem het mee, laat een berichtje na op de website of Facebookgroep voor de verstopper, lees het boek en drop het daarna terug voor een volgende gelukkige vinder.

Er zijn jagers in elke provincie te vinden, ook in West-Vlaanderen. Dit jaar pikte zelfs Go! Basisschool De Dobbelsteen uit Heule het initiatief op, en zette het in om de leerlingen aan te zetten tot lezen in hun vrije tijd.

Lang leve lezen

Om het succes en vijfjarig bestaan van de groep te vieren, besloot Veerle om groots uit te pakken met een eigen boek. De opbrengst wordt integraal verdeeld onder drie goede doelen. In het boek haalt ze zelf ontroerende en grappige herinneringen op, met behulp van de gedachtespinsels van enkele fervente jagers.

© Veerle Nijs

“Veel fantasie en daarnaast hartverwarmende getuigenissen, grappige anekdotes, verbazingwekkende wist-je-datjes en een zelftest voor wie zichzelf van een boekenjagenverslaving verdenkt”, klinkt het. Die memorabele momenten worden aangevuld met kortverhalen, cartoons, gedichten en illustraties van bekende en minder bekende woord- en beeldkunstenaars.

West-Vlaamse touch

Lectrr, oftewel Steven Degryse, is één van hen. “Ik kende De Boekenjagers nog niet, maar toen Veerle mij via mail contacteerde was ik meteen verkocht. Dit is echt wel een leuk principe waar ik achter kan staan. Ook omdat de opbrengst naar het goede doel gaat, heb ik meteen toegezegd om een bijdrage te leveren”, meldt hij ons enthousiast.

Initiatieven zoals deze hebben vaak als doel om mensen weg te sleuren van de alomtegenwoordige schermen en terug aan het lezen te brengen. Een nobel idee volgens Steven: “Ik ben zeker dat deze groep mensen aanzet tot lezen, net zoals die deelbibliotheken die tegenwoordig serieus in opmars zijn. Mocht ik meer tijd hebben, zou ik zelf ook wel eens op een boek jagen of eentje laten zwerven. Al zou ik het wel lastig hebben met dat laatste, als een echte bibliofiel vind ik het heel moeilijk om boeken los te laten!”

Een heel fijne manier om mij te kunnen inzetten voor een goed doel

Naast striptekenaar Herr Seele en dichter Luuk Gruwez droegen nog heel wat andere klinkende namen bij aan het Boekenjagersboek. Lize Spit, Toon Tellegen, Diane Broeckhoven… en Lucinda Riley. De populaire auteur van onder andere de reeks De Zeven Zussen stuurde met veel enthousiasme een kortverhaal in, amper drie weken voor de Noord-Ierse overleed aan de gevolgen van kanker.

Luisterpuntbibliotheek, Lezerscollectief en Boekenkaravaan zijn de drie goede doelen waar Veerle voor heeft gekozen: “Stuk voor stuk organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van lezen, vooral gericht op doelgroepen die er moeilijk toegang hebben zoals slechtzienden, kansarmen…” (lees verder onder de post)

Zwerven en jagen

Wat begon als een lokaal, kleinschalig initiatief groeide uit tot een Facebookgroep met bijna 74.000 leden. Maar de echte community is nog een stuk groter: de boeken worden ook vaak gevonden door nietsvermoedende wandelaars. Zij maken een melding via de website en rollen zo in het concept, zonder dat ze lid worden op sociale media. Intussen wordt de groep ook gebruikt om leestips te delen, op zoek te gaan naar een vergeten titel…

Het is begonnen als een manier om de leesvreugde bij toevallige passanten aan te wakkeren

“Het was een manier om een antwoord te bieden op de verzuring in onze maatschappij, maar vooral ook om de leesvreugde bij toevallige passanten aan te wakkeren. Dat ‘mijn digitale boekenclub’ ooit zo groot zou worden, had ik nooit durven dromen”, vertelt Veerle.

Het boek ‘De Boekenjagers’ is vanaf vandaag verkrijgbaar in Standaard Boekhandel. Online bestellen kan via deze link.