Lecompte, Schoeters, Terrin en De Stoop halen longlist Boekenbon Literatuurprijs 2021

Delphine Lecompte. © (Foto Belga)

Uit 495 ingezonden titels heeft de jury van de Boekenbon Literatuurprijs vijftien titels geselecteerd. Die boeken maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2021, waarvan de winnaar op 11 november wordt bekendgemaakt. Vier Belgische auteurs hebben de longlist gehaald.

Met de Boekenbon Literatuurprijs bekroont een jury van zogenaamde beroepslezers (recensenten en boekverkopers) het beste Nederlandstalige literaire boek. Het is niet van belang of het een fictieboek of een non-fictieboek is. De auteur van het bekroonde boek ontvangt 50.000 euro, wat de schrijver in staat moet stellen om ongestoord aan een volgend boek te kunnen werken. De Boekenbon Literatuurprijs volgt de AKO Literatuurprijs op, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

Met Delphine Lecompte (“Beschermvrouwe van de verschoppelingen”), Gaea Schoeters (“Trofee”), Chris De Stoop (“Het boek Daniel”) en Peter Terrin (“Al het blauw”) kent de shortlist vier Belgen. De andere schrijvers op de longlist zijn Nederlanders. Het gaat nog om: Merijn de Boer (“De saamhorigheidsgroep”), Esther Gerritsen (“De terugkeer”), Wessel te Gussinklo (“Op weg naar de Hartz”), Marjolijn van Heemstra (“In lichtjaren heeft niemand haast”), A. F. Th. van der Heijden (“Stemvorken”), Raoul de Jong (“Jaguarman”), Tobi Lakmaker (“De geschiedenis van mijn seksualiteit”), Gilles van der Loo (“Dorp”), Marieke Lucas Rijneveld (“Mijn lieve gunsteling”) en Robbert Welagen (“Raam, sleutel”). Rob van Essen (“Een man met goede schoenen”) is dan weer een Nederlander die in Brussel woont.

De coronapandemie verstoorde ook de boekenmarkt, klinkt het bij de jury. “Het was een bijzonder jaar waarin de jury op meerdere punten geconfronteerd werd met de effecten van de pandemie. Boekhandels waren een belangrijk deel van het juryjaar dicht en uitgevers schortten mede daarom de publicatie van nieuwe boeken op. Toen de winkels in het voorjaar eindelijk weer open gingen, besloten veel uitgeverijen die titels alsnog uit te brengen”, zegt juryvoorzitter en Nederlands minister van Staat Winnie Sorgdrager. “Uiteindelijk beoordeelde de jury zelfs 30 titels meer dan het jaar daarvoor.”

Op 7 oktober maakt de jury de shortlist van vijf boeken bekend. Op 11 november kennen we de winnaar. Vorig jaar won Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs 2020 met het boek “Zwarte schuur”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier