Katia Van Cauwenberghe uit Oostende vertelt verhaal Syrische familie in nieuw boek

De Oostendse Katia Van Cauwenberghe heeft haar vijfde publicatie uit. ‘Vlucht uit het inferno’ vertelt het ware verhaal van een welstellende Syrische advocatenfamilie, die door de oorlog alles verloor en via Turkije, Egypte en de Middellandse Zee in Oostende terechtkwam.

Katia Van Cauwenberghe
Katia Van Cauwenberghe

Katia is een manusje van alles. Naast haar halftijdse job als leerkracht laat ze als natuurgids kinderen proeven van de schoonheid van fauna en flora. In betere tijden geeft ze bijna wekelijks literaire en muzikale optredens en ze schrijft ook boeken.

Na haar eerste roman Ontworteld in 2005, Illusies in 2009, het kinderboek Wie is die zeeheks in 2013 en Wat een heksenleven in 2018, is Katia toe aan haar vijfde boek. Deze keer neemt ze de lezers mee in het verhaal van de welstellende Syrische familie Abu Khalil.

“Sinds 2010 werk ik als leerkracht maatschappelijke oriëntatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering”, vertelt Katia. “Zo leerde ik de Syrische familie kennen. Het contact werd intens en vader en dochter wilden graag hun hele verhaal kwijt. Dat inspireerde mij tot het schrijven van mijn vijfde boek.”

Zes jaar in Oostende

Advocaat Abdusalam Abu Khalil en zijn oudste dochter Baraa, ondertussen 28 jaar, wonen al bijna zes jaar in Oostende. Daarvoor woonde hij met zijn vrouw, drie dochters en twee zonen in Latakia aan de Middellandse zee. Ze waren rijk, tot hun welvarend leven in Syrië door elkaar werd geschud door de oorlog.

“Op 23 juli 2011 verlieten we Syrië en trokken naar Turkije”, vertelt Baraa. “Een bevriend politieman had papa verwittigd dat de regering ons wou vermoorden, samen met nog enkele andere hooggeplaatste mensen. We konden veel cash geld meesmokkelen, maar moesten onze familie en ons appartement en buitenverblijf achterlaten. We woonden er een jaar, maar we werden er uitgebuit en trokken naar Egypte.”

Vluchten over de zee

“Daar woonden we nog twee jaar tot de nieuwe president ons leven onmogelijk maakte en we over de beruchte Middellandse Zee moesten vluchten. Uiteindelijk kwamen we in Oostende terecht; ook dat is een lang verhaal.”

“De rest moet je in het boek lezen”, lacht Katia. “Het is misschien wel een van de meest spannende verhalen die ik neergepend heb. Het gezin heeft geluk gehad en ook de kennismaking met de Europese cultuur en het nieuwe leven in België viel langzaam maar zeker in de plooi, ondanks de vele hindernissen die ze op hun weg naar het heden zijn tegengekomen.”

(JRO)

Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Het Punt uit Dendermonde. ‘Vlucht uit de inferno’ is te bestellen via www.uitgeverijhetpunt.be , via de reguliere boekhandel of via www.katiavancauwenberghe.be , en kost 18 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.