Julie Beirens uit Brugge debuteert met haar dichtbundel ‘Huiden’

Julie Beirens. © Davy Coghe
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Julie Beirens heeft bij Pelckmans haar eerste dichtbundel ‘Huiden’ gepubliceerd. Een op het lijf geschreven titel. “Enerzijds is onze huid ‘maar’ een omhulsel. Anderzijds is het ook een klankbord”, aldus Julie.

Julie Beirens (27) publiceerde op haar zestiende al enkele boeken via print-on-demand. Met Scherven raakte ze een moeilijk thema aan: ze schreef daarin haar ervaringen in de psychiatrie van zich af. “Huiden gaat voor alle duidelijkheid niet wéér over die kwetsbaarheid. Het is ook niet de zoveelste dichtbundel over emoties”, stelt ze meteen.

In Huiden observeert de dichteres vooral. “Ik ben een spons die alles opneemt. Want een goed gedicht kan alles zijn. Ik zie gedichten maken een beetje zoals boetseren. Elke komma doet ertoe. Ik leg mijn schrijfsels soms zelfs onaf aan de kant. Net zoals een goeie wijn moet je een gedicht soms eerst wat laten rijpen.”

Huid als schild

De titel van haar eerste dichtbundel lijkt bijna letterlijk op haar lijf geschreven: een aantal jaar geleden stond Julie mee aan de wieg van een vzw die aandacht vroeg voor zelfverwonding.

Toen ik in het derde middelbaar niet zo goed in mijn vel zat, heeft de poëzie mij gered

“De menselijke huid is een soort schild dat ons beschermt: van ons babyvelletje tot de eerste rimpels. We begroeten er anderen mee: als je iemand een hand geeft, doe je dat met je huid. En, behalve een functioneel orgaan, is de huid ook een klankbord voor menselijke expressie. Ik heb zelf een tatoeage van Harry Potter.”

Is schrijven dan therapie? “Ja, maar niet meer zozeer inhoudelijk. Het therapeutische zit hem voor mij nu vooral in de handeling van het schrijven”, zegt Julie. “Toen ik in het derde middelbaar niet zo goed in mijn vel zat, heeft de poëzie mij gered. Ik ontdekte het oeuvre van Herman de Coninck, van Jotie T’Hooft… Plots ging er een heel nieuwe wereld voor mij open.”

Ook als kind ontsnapte Julie al graag in verhalen. “Op mijn zevende ben ik bijna obsessief de boeken van Harry Potter beginnen lezen. Ik schreef hem zelfs brieven!”, glimlacht ze. Harry schreef nooit terug, maar Julie bleef wel schrijven.

‘Huiden’ telt 80 pagina’s en kost 20 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.