Joseph Roth-genootschap achterhaalt dat iconische foto van Joodse schrijvers genomen werd op terras in Oostende

Joseph Roth-kenner Els Snick en burgemeester Bart Tommelein onthullen de plaquette in Le Basque. (fotoML)
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Eindelijk is de locatie gevonden waar de internationaal vermaarde Joodse schrijvers Stefan Zweig en Joseph Roth elkaar aan een zonnig cafétafel op de Oostendse dijk troffen in 1936.

De Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth verbleef tijdens de zomers van 1936 en 1937 in Oostende, net als vele andere Joodse kunstenaars die het nazi-Duitsland ontvlucht waren en in vrijwillige ballingschap leefden.

Hier ontmoette hij ook zijn vriend en auteur Stefan Zweig. Het vroeg van Els Snick van het Joseph Roth-genootschap wel wat zoekwerk om precies te achterhalen waar de foto op een zonnig terras op de Oostendse zeedijk precies gemaakt was.

Le Basque

Uiteindelijk blijkt dat nu het terras te zijn van het voormalige Hotel Helvetia, dat na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. Vandaag is daar het restaurant en de brasserie Le Basque gevestigd. Daar onthulde burgemeester Bart Tomelein een plaquette die de foto geografisch in een juist perspectief plaatst.

Els Snick stelde er ook haar vertaling voor van Stefan Zweigs Het land tussen de talen – Reportages uit België met illustraties van Koen Broucke en uitgegeven bij Van Oorschoot.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier