Johan Vanderbrugghen schrijft familiesaga ‘De Coillies’: “Ik wil mensen doorgronden”

Johan Vanderbrugghen met zijn nieuwe boek.© WK
Johan Vanderbrugghen met zijn nieuwe boek.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Johan Vanderbrugghen (69) schreef met De Coillies – kroniek van een vermissing een spannende familiesaga met psychologische inslag. De auteur woont in Vosseslag, waar hij inspiratie puurt uit de rust en de natuur. “Bij helder weer kan ik vanop mijn terras de Brugse torens zien.”

Johan Vanderbrugghen is psycholoog op rust, en dat weerspiegelt zich in zijn schrijfsels. Ook in z’n jongste roman De Coillies zijn de karakters uitgediept en de dialogen écht. “Het is maar dan dat een verhaal echt tot leven komt”, zegt hij. De Coillies – kroniek van een vermissing is na Niets dan scherven al Johans tweede fictieboek. Het werd opgepikt door de jonge uitgeverij Brave New Books. “Mijn eersteling, verschenen in 2019, heb ik volledig in eigen beheer uitgegeven. Als beginnend auteur is het immers heel moeilijk om in het uitgeverswereldje binnen te geraken – daarom ook dat ik naast romans ook columns en kortverhalen publiceer, en mij al eens aan het schrijven van een recensie waag. Anders is schrijven maar een enge bezigheid.”

Naar de Leiestreek

Johans columns en kortverhalen zijn terug te vinden op zijn website angelomattie.com, waar hij naast ‘de onwaarschijnlijke lotgevallen’ van zijn alias Angelo ook gedichten, schilderkunst en fotografie aanhaalt. “Maar het schrijven is mijn hoofdbezigheid. Als kind kriebelde het al om verhaaltjes te schrijven. Gaandeweg ontdekte ik schrijvers als Jeroen Brouwers en Hugo Claus, mijn grote voorbeelden. Allebei meeslepend en ongrijpbaar.”

Mijn vrouw en ik hebben het naar onze zin in Vosseslag

Johans tweede roman is een psychologische thriller. “Een boek over het leven. Met veel humor, een lach en een traan”, zegt hij zelf. Het verhaal situeert zich in de Leiestreek van de vroege jaren zeventig, waar de onrustwekkende verdwijning van een jong meisje de goegemeente in de ban houdt en de gemoederen danig beroert. Voor de ontknoping springt het verhaal dan over naar het heden. Dat het verhaal leest als een trein, komt niet alleen door de goed geschreven dialogen, maar ook door de knappe plotopbouw en de uitgediepte personages. “Da’s de aard van het beestje zeker? Een psycholoog heeft nu eenmaal de neiging om te observeren en te doorgronden”, knipoogt Johan, die als psycholoog ook geen onderwerpen uit de taboesfeer schuwt.

Einstein ontmoet

De auteur is afkomstig van Desselgem, een deelgemeente van Waregem. “Mijn vrouw en ik wonen nu een jaar of zes in Vosseslag en hebben het hier ongelofelijk naar onze zin. Vanuit ons appartement kijken we uit over de velden, bij helder weer zie je de torens van Brugge. Een leuke aanrader is trouwens mijn kortverhaal rond een ontmoeting met Einstein, die zoals bekend ooit in De Haan verbleef. Ik heb me daar zelf enorm mee geamuseerd”, aldus Johan.

‘De Coillies – kroniek van een vermissing’ werd uitgegeven bij Brave New Books en telt 202 pagina’s. ISBN: 9789464352795

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier