https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jeugdvriendinnen uit Koksijde maken kinderboek over schelpenvolk

Sarah Decadt schreef het verhaal, Heleen Loones maakte de tekeningen. (foto WVH)
Redactie KW

Heleen Loones (32) uit Oostduinkerke en Sarah Decadt (32) uit Veurne hebben samen een kinderboek gemaakt, met een verhaal dat zich afspeelt aan de Noordzee. Bij ‘Het Schelpenvolkje’ horen een cd en een lessenpakket voor lagere schoolkinderen. “De wereld die we hebben gecreëerd zal hen zeker prikkelen.”

Heleen werkt als projectcoördinator bij Unizo West-Vlaanderen en is illustrator in bijberoep. Sarah geeft muzische vorming in de vrije basisschool Houtmarkt en is leerkracht in StAPwest. De twee vriendinnen zaten vanaf het derde middelbaar in dezelfde klas, en ook tijdens en na hun studententijd hielden ze contact.

Afgelopen najaar klopte Sarah bij Heleen aan: “Ik dirigeer het Koksijdse kinderkoor Beau-re-mi, maar door de lockdowns konden we niet meer optreden. Zo kwam ik op het idee om een luisterboek te maken, met tekeningen van Heleen”, vertelt ze. “Toen bleek dat het haar kinderdroom was om ooit een boek te maken, was die deal natuurlijk snel beklonken.”

Ook voor school

Tijdens hun brainstormsessies kreeg het wilde plan vorm.

“Bij elke keuze gingen we voor de meest ambitieuze optie”, lacht Heleen. “Zo is het uiteindelijk een kinderboek met een cd geworden. Daarop hoor je niet alleen hoe Sarah het verhaal voorleest, met geluidseffecten op de achtergrond, maar kun je ook meezingen met de vier liedjes van het kinderkoor die zij componeerde. Bovendien werkten we een bijbehorend digitaal pakket met twaalf creatieve muziek-, beeld- en dramalessen uit, voor leerkrachten in lagere scholen of muziekscholen.”

In eigen beheer

Hoewel ze daar allebei geen ervaring mee hadden, schreef Sarah het verhaal helemaal zelf en nam Heleen de grafische vormgeving van het boek voor haar rekening.

“Zij zorgde er met haar bedrijfskennis ook voor dat we het boek in eigen beheer kunnen uitgeven, met een ondersteuning van de Gemeente Koksijde”, zegt Sarah. “Bovendien zette Heleen een webshop op poten op haar website, zodat we alle bestellingen zien binnenkomen en persoonlijk kunnen behandelen. Bij elke bestelling maakt ons hart een sprongetje! Maar ook mijn ervaring als leerkracht kwam aardig van pas, bij het schrijven voor die jonge doelgroep. Het verhaal is overigens meermaals getoetst bij de kinderen van Beau-re-mi.”

Fictieve wereld

Maar wie of wat is het Schelpenvolkje nu precies? “Dat zijn kleine mensjes die aan de Noordzee wonen, op de grens tussen duinen en strand. Ze slapen in schelpen en werken in een onderwaterfabriek, waar ze het zout maken voor de zee. Tot grote ontsteltenis van de koningin dreigt die fabriek echter stil te vallen, tot drie dappere schelpenkinderen op avontuur trekken”, verklapt Heleen alvast. “Zo scheppen we een fictieve wereld met echte elementen van aan onze kust, waarnaar kinderen kunnen teruggrijpen wanneer ze op het strand spelen en van alles ontdekken.”

Tevreden én trots

Er worden bij Drukkerij Pattyn in Veurne 500 exemplaren gedrukt; ze zullen later deze maand beschikbaar zijn. De officiële boeklancering vindt op 25 september plaats in het NAVIGO-museum.

“Door dit project zagen wij elkaar heel dikwijls. Nu dit is afgerond, zullen we blijven afspreken. We zijn tevreden dat het afgewerkt is, zodat we nu weer allebei tijd hebben om iets nieuws aan te pakken. We waren alvast onder de indruk van de proefdruk, en kijken er erg naar uit om het boek in handen te krijgen. Maar eigenlijk zijn wij nu al heel trots dat we dit samen verwezenlijkt hebben!”, klinkt het nog.

(WVH)

‘Het Schelpenvolkje’, 44 pagina’s, 16 euro, vlot leesbaar voor 8-10 jaar. Voorleesbaar voor kinderen vanaf 5 jaar. Bestellen: www.heleenloones.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.